Holkeri i Rexepi predstavili plan provedbe standarda za Kosovo

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri i premijer Kosova Bajram Rexhepi objavili su u srijedu u sjedištu UNMIK-a u Prištini plan provedbe standarda za Kosovo. Dokument "Standardi za Kosovo", koji određuje standarde što ih kosovske institucije moraju ispuniti prije početka pregovora o konačnom statusu Kosova, prvi put je predstavljen 10. prosinca 2003. a Vijeće sigurnosti UNa potvrdilo ga je 12. prosinca 2003. Holkeri i Rexepi su danas predstavili dokument od 125 stranica u kojem se detaljno razrađuje plan provedbe standarda na području djelovanja pravne države, vladavine prava, gospodarstva, imovinskih prava, dijaloga s Beogradom te statusa Kosovskog zaštitnog korpusa.

Holkeri i Rexhepi napomenuli su da će standardi koji se tiču povratka raseljenih i slobodnog kretanja biti dodatno razmatrani tijekom travnja zbog nemira na Kosovu od prije dva tjedna.

"Dokument je detaljan politički plan kojim se iznose aktivnosti vezane za provedbu standarda", pojasnio je civilni upravitelj UN-a.

Holkeri je rekao da je u pripremi plana provedbe nastojao surađivati sa svim zainteresiranim stranama ali da je razočaran činjenicom što su kosovski Srbi odbili sudjelovanje na pripremi ovog dokumenta. "Uloga Srba je važna, ali nijedna zajednica na Kosovu nema pravo veta", rekao je Holkeri. Kosovski premijer je pozvao predstavnike srpske zajednice na sudjelovanje u provedbi standarda jer se, kako je naglasio, skoro 50 posto standarda odnosi na zaštitu prava manjinskih etničkih zajednica.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare rečeno je da će SAD, EU, Kontaktna skupina, UNMIK i kosovska vlada svakih šest tjedana procjenjivati napredak u provedbi standarda.

Pročitajte više