Holkeri: Podjela Kosova trenutačno nije tema razgovora

U OVOM trenutku se ne može razgovarati o podjeli Kosova, jer takve ideje i prijedlozi trenutačno nisu tema za razmatranje, izjavio je u ponedjeljak, nakon susreta sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, šef UNMIKa Hari Holkeri, koji je prvi puta od formiranja Vlade Srbije boravio u službenom posjetu Beogradu.

"Premijeru Koštunici sam kazao da se trenutačno ne može razgovarati o podjeli Kosova. Na osnovu rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti takve ideje i prijedlozi trenutačno nisu tema za razmatranje. Naravno, mi smo spremni saslušati sve ideje i stavove Vlade Srbije", kazao je Holkeri, dodajući da je UNMIK spreman saslušati sve prijedloge Vlade Srbije.

Premijer Koštunica je nedavno u svom izlaganju kao mandatar za sastav Vlade predložio kantonizaciju Kosova. Holkeri je najavio da će u utorak biti nastavljen, od međunarodne zajednice najavljen, dijalog Prištine i Beograda o budućnosti Kosova.

U priopćenju koje je, nakon sastanka premijera Koštunice i šefa UNMIK-a, izdao premijerov Ured, kaže se da je Koštunica kazao da "treba raditi na decentralizaciji" Kosova, te da bi "autonomni položaj srpske zajednice u teritorijalnom, kulturnom i personalnom smislu, pokrenuo problem ljudskih prava s mrtve točke", a da - kako je istaknuto u priopćenju - "promjene u tom pravcu ne treba vezivati za pitanje statusa Kosova i Metohije".

(Hina) xttag ysv

Pročitajte više