Hollande: Izvanredno stanje se ukida 26. srpnja

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Francois Hollande rekao je, na francuski državni praznik na koji je vojni mimohod održan uz jake mjere osiguranja zbog terorističke prijetnje, da izvanredno stanje uvedeno nakon pariških napada u studenome neće biti produljeno nakon 26. srpnja.

"Smatrao sam da izvanredno stanje treba produljiti sve do trenutka kada ćemo biti sigurni da nam zakon jamči sredstva da učinkovito spriječimo terorističku prijetnju", rekao je u intervjuu emitiranom u povodu 14. srpnja, nacionalnog praznika Dana pada Bastille.

Naglasio je da novi zakon, izglasan u svibnju,  ima jake instrumente osiguranja od terorističke prijetnje.

Hollande je proglasio izvanredno stanje 13. studenoga navečer nakon više napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 osoba. Za vrijeme izvanrednog stanja  dopušteni su pretresi bez sudskog naloga, a ono je bilo u tri navrata produljeno, napose tijekom Europskog nogometnog prvenstva i biciklističke utrke Tour de France.

Hollande, međutim, nije uspio u naumu da u Ustav unese spornu odredbu kojom bi se ukidalo državljanstvo svim osobama osuđenima za terorizam, jer nije dobio dovoljnu podršku parlamenta.

Više od 3.000 vojnika, među kojima su bili Australci i Neozelanđani, sudjelovalo je u četvrtak na aveniji Champs-Elysees u Parizu u tradicionalnom mimohodu održanom uz izvanredne mjere sigurnosti.

Borbeni zrakoplovi Rafale, legionari i specijalne snage sudjelovali su u spektaklu, a vrhunac su priredili šestorica maorskih ratnika iz Novog Zelanda koji su bosonogi izveli svoj tradicionalni ples s kopljima.

Australci i Novozelanđani bili su počasni gosti ovogodišnjeg mimohoda u čast njihova sudjelovanja u bitki na Sommi 1916., jednoj od najsmrtonosnijih u Prvom svjetskom ratu.

Uz francuskog predsjednika mimohod su pratili i novozelandski premijer John Key te američki državni tajnik John Kerry.

Ukupno je 55 zrakoplova i 20 helikoptera nadlijetalo Champs Elysees kojim je prošlo  212 oklopnih vozila.

Hollande je u srijedu najavio da će pojačati doprinos francuske vojske Iračanima koji su krenuli u ofenzivu osvajanja grada Mosula koji je u rukama džihadističke Islamske države.

Nekoliko mjeseci nakon krvavih atentata u Parizu i i Bruxellesu više od 11.500 policajaca i žandara bilo je mobilizirano za osiguranje svečanosti.
 

Pročitajte više