Hollande kritizira velike američke kazne protiv europskih tvrtki

Foto: FaH

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande optužio je u srijedu SAD da zlorabi svoju moć tako što europskim tvrtkama naplaćuje goleme kazne i tako dodatno dodatno raspiruje spor oko transatlanskog trgovinskog sporazuma.

Hollande kaže da su kazne, od kojih je najnovija ona od 14 milijardi dolara njemačkoj Deutsche Bank zbog prodaje toksičnih vrijednosnica baziranih na hipotekarnim kreditima u SAD-u, jedan od razloga zašto ne može poduprijeti sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU-a.

"SAD besramno traže osam milijardi od BNP-a ili pet milijardi od Deutsche Banka"

Kada Europska komisija krene protiv Googlea i ostalih internetskih divova koji ne plaćaju porez u Europi, Amerika se uvrijedi", rekao je socijalistički čeljnik u intervjuu časopisu L'Obs, šest mjeseci prije predsjedničkih izbora.


"Štoviše, besramno traže osam milijardi od BNP-a ili pet milijardi od Deutsche Banka", dodao je.

BNP je 2014. kažnjen zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana i Sudana, što je izazvalo zgražajne u Francuskoj gdje te akcije francuske banke nisu bile nezakonite.

Odluka EU-a iz kolovoza da Apple plati trinaest milijardi eura neplaćenih poreza u Irskoj također je izavala bijes SAD-a gdje je izvršni direktor proizvođača iPhonea Tim Cook ocijenio da se radi o "političkim glupostima".

Pročitajte više