Holy o požaru: Jako je čudno da su radnici živjeli u krugu tvornice

Screenshot: HTV/HRT

SPECIJALIST javnog zdravstva Nikola Kraljik je u Otvorenom HTV-a poručio kako su građani Osijeka i okolice dobili obavijest o najbitnijim informacijama, odnosno upute kako se ponašati zbog požara koji je buknuo u krugu dvorišta tvrtke Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest.

Tijekom dana vjetar je puhao brzinom oko 50 km/h pa je raznosio oblak dima. Građanima je izdana preporuka da što više borave u zatvorenom prostoru te da ne otvaraju prozore i vrata. Oni koji su morali ići van, dobili su uputu da nose zaštitne maske. Kroničnim bolesnicima je preporučenu da uzmu svoju terapiju. 

Kraljik: Građani trebaju izbjegavati vodu iz bunara

"Dali smo i preporuku da se hrana ne konzumira iz povrtnjaka i voćnjaka zbog štetnih čestica. Voće i povrće se treba dobro mehanički oprati, namirnice koje imaju koru, ta kora se treba očistiti, ali je bolje da se namirnice ipak ne koriste neko vrijeme", naveo je.

"Bolje ih je kupiti u trgovini. Građani trebaju izbjegavati vodu iz bunara. Najbolje je kupiti vodu u trgovinama ili da građani nazovu da im se dostavi čista voda", dodao je. Kraljik je naglasio kako u gradu Osijeku i naselju Brijest nema toksičkih slojeva. 

Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy se složila da građani trebaju biti oprezni i da se danas dogodila velika tragedija. Vjeruje kako će, osim biljne, stradati i hrana životinjskog podrijetla. Istaknula je kako, prema njoj dostupnim informacijama, na mjernoj postaji u Osijeku danas nisu bile iskazane vrijednosti dioksina i furana.

Dobrović: Sve je na krivi način uklopljeno

Osvrnula se i na činjenicu da su strani radnici koji rade u tvornici stanovali u kontejnerima u krugu tvornice. "To je jako, jako čudno, jer se radi o postrojenju koje može biti rizično", smatra Holy. Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović je rekao da mu se čini kako je sama tvrtka i njezino poslovanje u redu.

"Oni od sekundarne sirovine rade novi proizvod. I to je u redu, ali na jedan krivi način je sve uklopljeno. Možda oni sasvim dobro djeluju, ali postoje određeni propusti. Već su se i prije događali požari, i vjerojatno su to bili znakovi upozorenja", napomenuo je. 

Objasnio je da je plastika vrijedan požarni materijal, s obzirom na to da je riječ o krutoj nafti, nije ju stoga trebalo skladištiti na otvorenom području. "Ali ja ne mogu ništa tvrditi", ogradio se. Istaknuo je da plastika treba u kratkom vremenu završiti u sortirnici. 

Pročitajte više