Homoseksualce i žene privlače isti feromoni

Homoseksualci reagiraju na jednak način kao i žene na feromone, kemikalije koje mogu utjecati na seksualno ponašanje, pokazalo je istraživanje švedskih stručnjaka koje ide u prilog teoriji o homoseksualnosti kao biološki determiniranoj pojavi. L

Feromon je kemikalija koju životinje izlučuju kako bi seksualno privukle partnera. "Otkrili smo da muškarci homoseksualci reagiraju kao i žene na androsterone (derivati testosterona, glavnog muškog hormona), oni su uzbuđeni", izjavio je Per Lindstroem, liječnik na odjelu neurologije sveučilišne bolnice Karolinske i suautor studije.

Njih ne privlači ženski feromon već reagiraju na mirise koji izazivaju seksualno uzbuđenje u žena, rekao je liječnik koji smatra da ovo istraživanje daje "više vjerodostojnosti biološkom objašnjenju homoseksualnosti nego li tezi da je to psihološki izazvana pojava".

"Rezultat bi moglo biti odbacivanje osjećaja krivnje zbog homoseksualnosti", rekao je Lindstroem koji ipak priznaje kako "još nije prihvaćeno da ljudi imaju feromonalni sustav". Stručnjaci se, naime, slažu općenito oko uloge koju feromoni igraju između mužjaka i ženki u životinjskom svijetu, ali ne i oko uloge feromona kod ljudi.

Studija švedskih stručnjaka pokazala je ipak jasnu vezu između feromona i seksualne privlačnosti pa tako kada heteroseksualna žena percipira androsterone, a njihov se miris gotovo ne može detektirati, aktivira se dio njezina mozga koji kontrolira seksualno uzbuđenje. Ako pak percipira feromone druge žene, stimulira se samo njezino osjetilo mirisa.

Pri ispitivanju za studiju čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), korištena je složena tehnika mjerenja razine seksualnog uzbuđenja u četiri različite skupine: homoseksualaca i heteroseksualaca oba spola.

Lindstroem i dvoje suautora, Ivanka Savić i Hans Berglund, nastavljaju istraživanje reakcijama lezbijki na feromone.

(Hina) xrt ydj

Pročitajte više