Hong Kong i dalje spreman za mogućnost nove epidemije SARS-a

NEKOLIKO mjeseci nakon pojavljivanja SARS-a od kojega je u Hong Kongu umrlo nekoliko stotina osoba, dužnosnici hongkonških zdravstvenih službi i dalje su oprezni i spremni za mogućnost izbijanja nove epidemije.

"SARS je pogodio sve dijelove našega života, a ljudi koji dolaze iz Hong Konga nisu dobrodošli na mnogim mjestima", rekao je hongkonški ministar zdravstva i socijalne skrbi Eng-kiong Yeoh na konferenciji Udruge američkih bolnica koja se održava u San Franciscu. "No, život u Hong Kongu opet je normalan."

Za razmjerno brzo suzbijanje epidemije zaslužan je sustav javnoga zdravstva u Hong Kongu, rekao je Yeoh dodajući kako je bolest zaustavljena zahvaljujući ranom otkrivanju i karantenama te suradnji s policijom koja je tražila moguće prenositelje bolesti i tako pridonijela prekidanju lanca prenošenja bolesti.

Yeoh je istaknuo da je njegovo ministarstvo sad usredotočeno na poboljšavanje sanitarnih uvjeta u hongkonškim bolnicama. Osim toga, nastoji povećati prostor za karantene jer je to jedini način sprječavanja širenja bolesti.

SARS se pojavio u studenom prošle godine u južnoj Kini, oboljelo je više od 8000 osoba širom svijeta, a umrlo više od 800. U Hong Kongu je u razdoblju od ožujka do svibnja od te bolesti oboljelo 1750 osoba, a umrlo 299.

Neki stručnjaci tvrde da virus možda samo miruje te da bi se mogao vratiti u zimi, dok se drugi boje da postoje blaži mutirani oblici virusa koje je gotovo nemoguće otkriti i koji još možda kruže.

Pročitajte više