Hoon: Odlučni smo oko Iraka

MEĐUNARODNA zajednica mora Iraku pokazati odlučnost u provedbi UN-ovih rezolucija o oružju za masovno uništenje, izjavio je u srijedu u Turskoj britanski ministar obrane Geoff Hoon.

´Moramo Saddamu Husseinu dati do znanja da mislimo ozbiljno i da nećemo olako prijeći preko rezolucija´, izjavio je Hoon nakon razgovora s turskim kolegom Vecdiem Gonulom.

Hoon je u posjetu Turskoj, članici NATO-a od koje Washington i London očekuju dopuštenje za uporabu zračnih baza i ostalu logističku potporu u mogućem ratu protiv Iraka.

Ankara međutim želi izbjeći rat, bojeći se ekonomskih posljedica. Dosad se uspješno oduprla tim pritiscima, najavivši da će sačekati 27. siječnja kada bi UN-ovi inspektori trebali podnijeti izvješće o svojim nalazima.

Upitan hoće li britanska vojska koristiti turske vojne baze u slučaju rata, Hoon je naglasio da Ankara već pomaže američkim i britanskim zrakoplovima u nadzoru zone zabrane letenja nad sjevernim Irakom, koja je uspostavljena nakon Zaljevskoga rata 1991. godine, kada je koalicija predvođena SAD-om protjerala iračke snage iz Kuvajta.

Pročitajte više