Horor na Jarunu: U jezeru pronađene i odsječene noge

IAKO je bilo najavljeno kako će policija na novinskoj konferenciji izvijestiti o detaljima slučaja, to se nije dogodilo. Glasnogovornica zagrebačke policije jutros je kazala tek kako će se način na koji je došlo do promjena na tijelu znati nakon što budu gotovi rezultati obdukcije. Iz policije zasad ne žele davati opširnije informacije zbog gnjusne naravi ovog zločina.

Neslužbeno se doznaje da su policijskim očevidom na Jarunu danas pronađeni i odsječeni dijelovi tijela pronađenog u jezeru. Ronioci su nedaleko od mjesta na kojem je pronađeno tijelo pronašli i odsječene noge. Noge su navodno kad su pronađene bile zavezane špagom, što upućuje da se ubojstvo dogodilo na drugoj lokaciji nakon čega je leš prebačen do Jaruna.

"Mogu potvrditi da je pronađen dio ekstremiteta", rekla nam je glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba i objasnila kako su pronađene odsječene noge, ali još nije analizom službeno potvrđeno da pripadaju truplu koje je pronađeno u jarunskom jezeru. "I dalje radimo na identifikaciji", kaže Ljuba.

Prema dosadašnjim policijskim nalazima, može se zaključiti da je ubojica profesionalac s dobrim poznavanjem ljudske anatomije, s obzirom na to da je točno znao na kojim je mjestima najlakše odsjeći ruke, noge i glavu. Policija se navodno vodi pretpostavkom da je tijelo unakaženo kako ga ne bi bilo moguće identificirati.

Kajakaši pronašli leš bez glave, ruku i nogu

U jarunskom jezeru su jučer u poslijepodnevnim satima trojica kajakaša pronašla leš muškarca bez glave, ruku i nogu. Prema prvim informacijama, leš koji su našli veslači Kajakaškoga kluba Končar je bio bez glave, šaka te nogu koje su odrezane ispod prepona.

Prema prvim predviđanjima, čini se da stanje u kojem je leš pronađen nije rezultat raspadanja, već je tijelo izmasakrirano. Svjedoci ovog stravičnog otkrića tvrde da su mladi kajakaši prvo u jezeru zamijetili crnu vreću za smeće koja je plutala, a odmah nakon toga i leš.

Vatrogasci došli čamcem i izvukli leš

Kajakaši su pozvali policiju koja je odmah nakon dolaska izvukla leš na obalu, a izvukla je i crnu vreću u kojoj su nađeni kartoni i vješalica za odjeću te zasad nije poznato povezuje li se ta vreća s truplom. Jedan od trojice kajakaša ispričao je kako je s prijateljima krenuo na redoviti trening, a jedan od njih mu je kazao da mu se čini da je već u nedjelju oko podneva vidio truplo, no nije mu želio prilaziti. Dvojica veslača su gotovo udarila truplo veslom, a činilo im se kao da je mjesecima bilo pod vodom, a možda i pod ledom. Leš su izvadili vatrogasci koji su na mjesto došli čamcem, jer mu se s obale nije moglo prići zbog žbunja.

Prvim pregledom je zamijećeno da su na truplu vrlo precizno i uredno odrezani i glava i ekstremiteti. Upravo zbog stanja u kojem je leš pronađen policiji će biti teško identificirati nesretnoga muškarca. Leš je prevezen na Zavod za sudsku medicinu na Šalati, gdje bi trebala biti obavljena identifikacija trupla. U ovom slučaju neće biti moguće koristiti klasične metode identifikacije otiscima prstiju i zubala.

Nekoliko slučajeva odsječene glave i ekstremiteta u Hrvatskoj

Hrvatska pamti već nekoliko slučajeva u kojima su pronađeni leševi kojima su, zbog prikrivanja zločina, odsječeni glava i ekstremiteti. 4. srpnja 1996. godine ubijen je 52-godišnji Mirko Bednjanec čije tijelo je pronađeno bez glave i šake kod Petruševca. Njegov identitet je ustanovljen DNK metodom, a nestanak je prijavila obitelj. Na kraju policija nije otkrila tko ga je ubio, a sumnjalo se kako je ubijen zato što je htio progovoriti o švercu cigareta.

Lucija Topalović je 17. prosinca ubijena kod igrališta u Mićevcu kod Velike Gorice. Njoj je šake na objema rukama odrezao Davor Celčić koji je s njom bio u vezi. Stravično ubojstvo se dogodilo tako što ju je dečko zadavio pa je zakopao te bacio u Savu.

Identitet leševa s Mljeta nikad nije utvrđen

Prije pet godina u moru kod otoka Mljeta pronađena su dva trupla bez ruku, nogu i glave. Nikada nije utvrđen identitet to dvoje ljudi. 9. ožujka 2005. godine kod jugoistočnog Vratničkog rta pronađen je leš muškarca visokog oko 160 cm i starog oko 35 godina. Obdukcijom je utvrđeno da je u moru proveo oko 4 mjeseca, a odrezane su mu bile desna ruka i lijeva potkoljenica.

Drugi muškarac je pronađen osam dana kasnije u Solinama. Bio je to muškarac starosti od 45 do 50 godina, a odrezane su mu bile ruke, noga i glava. Utvrđeno je kako su mu ekstremiteti odrezani gotovo kirurški i tek nakon njegova ubojstva. Sumnja se kako su oba muškarca ubijena u obračunu albanskih mafijaških bandi.

Pročitajte više