HOS-ovac Skejo nezakonito iznajmljivao državni prostor, mora vratiti 245.000 kn

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

OPĆINSKI SUD u Splitu nepravomoćno je osudio Marka Skeju zbog nezakonitog davanja u podzakup poslovnih prostora koje je dobio od države.

Država je, naime, tužila Skeju i njegovu suprugu zbog toga što su prostor od 81 četvornog metra u Zagrebačkoj ulici u centru Splita, koji je Skejo još 1996. godine dobio u zakup od MORH-a za "obavljanje registrirane djelatnosti", neovlašteno dali u podzakup trećim osobama ubirući tako šest puta veći najam od dvije tvrtke iako na to nisu imali pravo.

Prema presudi splitskog suda, Skejo mora državi vratiti 66.000 kuna i kamate od prosinca 2010. godine, a njegova supruga Jadranka nešto više od 178 tisuća kuna plus kamate od rujna 2009. Dakle, ukupno nešto manje od 245 tisuća kuna plus kamate.

Također, u roku od 15 dana moraju se, ako presuda postane pravomoćna, pod prijetnjom ovrhe iseliti iz dva poslovna prostora u centru grada i predati ih u posjed MORH-u, piše Šibenski.hr.

Državi plaćao 1400 kuna, a ubirao 9000 kuna mjesečno

Bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" Marko Skejo dobio je u najam prostor koji je bio jedinstven, da bi ga on poslije pregradio i dobio dva poslovna prostora sa zasebnim ulazima, jedan od 52 kvadrata i drugi od 25 kvadrata. Za taj 81 četvorni metar po ugovoru je državi mjesečno plaćao oko 1400 kuna.

U ugovoru iz 1996. godine izričito je stajalo da ne može dati prostor ili dio njega u podzakup bez suglasnosti zakupodavca, odnosno države.

Veći prostor je 2009. iznajmio tvrtki Lasta i za to je njegova supruga dobivala mjesečno 850 eura najma, dok je manji prostor 1. prosinca 2010. godine Skejo iznajmio trgovačkom obrtu Agga za 400 eura mjesečno. Dakle, Skejo je državi plaćao 1400 kuna, a ubirao je 9000 kuna mjesečno. 

Država je u siječnju 2012. godine utvrdila da su Skejo i supruga ostvarivali korist od predmetne nekretnine “time što su je dali u podzakup trećim osobama”.

Bračni par još mora, pod uvjetom pravomoćnosti, platiti i 20 tisuća kuna parničnog troška.

Pročitajte više