HPB ima golem rast dobiti

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila gotovo 24 milijuna eura neto dobiti ili 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, izvijestili su danas iz te banke.

Rast dobiti ponajviše se zahvaljuje doprinosu neto kamatnog prihoda, koji je viši za 84 posto i iznosi 46.6 milijuna eura, zbog značajno više razine likvidnih sredstava na koje banka ostvaruje remuneraciju, ali i zbog prosječno više referentne kamatne stope ECB-a, navode iz te banke. 

Kao rezultat konsolidacije i učvršćivanja položaja, s jedne strane, nakon rekordnog rasta imovine u 2023. odnosno povrata viška izvora u segmentu poslovanja s pravnim osobama, imovina je u prvom tromjesečju 2024. smanjena za blagih 4.3 posto, na 6.76 milijardi eura. U strukturi bilance posebno se ističe nastavak rasta depozita stanovništva za 91 milijuna eura, ističu iz HPB-a.

Predsjednik Uprave: Potvrda trenda u kojem se nalazimo već dulje vrijeme

Neto dobit HPB Grupe nakon poreza iznosi 23.82 milijuna eura, pri čemu neto dobit matičnog društva iznosi 23.86 milijuna eura, društvo HPB Invest ostvarilo je neto gubitak u iznosu 32 tisuće eura, a HPB-Nekretnine neto gubitak u iznosu 4 tisuća eura.

Prvi dio 2024. godine obilježit će završetak operativnih aktivnosti integracije Nove hrvatske banke, čime bi se trebali osloboditi značajni financijski, ljudski i informatički resursi Banke, što bi moglo rezultati ubrzanjem rasta tržišnog udjela i još boljeg pozicioniranja HPB brenda u nadolazećem razdoblju, navodi se u priopćenju te banke.  

Povodom objave financijskih rezultata za prvo tromjesečje 2024. godine, predsjednik Uprave HPB Marko Badurina izjavio je da HPB nastavlja s rekordnim rezultatima i u 2024. godini, koja označava razdoblje konsolidacije nakon rekordnog rasta u prethodnoj godini. 

"Ostvarenih 24 milijuna eura neto dobiti u tromjesečju potvrda je trenda u kojem se nalazimo već dulje vrijeme te predstavlja značajan dodatak kapitalu i našem potencijalu za rast u budućnosti", kazao je Badurina.

Pročitajte više