Hrebak: Ono što me najviše smeta je jedno licemjerje, danas su mu oni gangsteri...

Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Ustavni sud danas je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud. Ustavni sud je zaprijetio da, ako će Milanović i SDP, postupati suprotno ovom upozorenju, može, kao krajnju mjeru, poništiti Milanovićevu odluku o raspisivanju izbora.

O tome su u emisiji HTV-a Otvoreno govorili Mario Kapulica (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Dario Hrebak (HSLS) i Damir Bakić (MOŽEMO!).

Hrebaka najviše smeta licemjerje

Dario Hrebak (HSLS) je govorio o svojoj tvrdnji da su Milanović i SDP sve pomno isplanirali i to s figom u džepu kako bi zapravo ispali žrtve Ustavnog suda.

"Mi liberali vjerujemo u institucije. Vjerujemo u temelje moderne liberalne demokracije. Ako nećemo vjerovati institucijama, onda kao društvo nazadujemo. Nama se institucije mogu sviđati ili ne sviđati, ali krenimo od početka priče. Danas ono što meni je nevjerojatno je taj neki kočijaški rječnik i narativ koji se sve više upotrebljava. Naime, danas je predsjednik države napao teškim rječnikom ne samo gospodina Šeparovića, nego sve ustavne suce i nazivao ih je bandom i gangsterima. Ja to pokušavam neostrašćeno razumno sagledati.

Prvo je rekao da su oni plod političke trgovine. Podsjećam da Ustavne suce ne bira parlamentarna većina, nego parlament dvotrećinskom većinom. Da bi se to postiglo, sve konstelacije parlamenta od 1990. pa do ovdje, su uvijek suce birale političkim dogovorom dvije najveće stranke, što je prirodno, SDP i HDZ. Pa, međutim, gangsterima postoje i najbliži suradnici osobe, koje ja čak i iznimno poštujem, a koje su cijeli svoj život odane socijaldemokraciji, poput recimo Mate Arlovića, poput gospodina Josipa Leke, bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora. To su vrlo časni ljudi, pošteni ljudi i nisam siguran da su danas zaslužili epitet gangstera i bandita", istaknuo je Hrebak.

Dodao je kako je i Zoran Milanović isto tako, kada je dogovarao, vjerojatno nekim iz oporbe iz redova HDZ-a, ustavne suce, isto tako dogovarao te bandite ili gangstere, kako on to kaže.

"Ono što me najviše smeta je jedno licemjerje, ako su oni doista danas gangsteri i banditi kako to da nisu bili gangsteri i banditi kad je prisezao kao predsjednik države, upravo pred tim istim ljudima. Mislim da je nije dobar ovakav narativ", naveo je Hrebak.

Pročitajte više