Hrebak: Moj brat i bivši HDZ-ov gradonačelnik skupa rade u skladištu u Irskoj

Screenshot: N1

GOST emisije "Pressing" N1 televizije bio je gradonačelnik Bjelovara i kandidat za predsjednika HSLS-a Dario Hrebak.

U sadržajnom intervjuu otkrio je da bi, kada bi došao na vlast, prvo zabranio zapošljavanja u državnoj upravi, a na kraju je otkrio i da mu brat u Irskoj radi u skladištu skupa s HDZ-ovim bivšim gradonačelnikom Petrom Krmpotićem za kojeg je prije nekoliko dana objavljeno da je otišao u Irsku raditi u skladištu.

"Od subote imam potvrdu predsjedništva HSLS-a da je moja kandidatura pravovaljana, a danas je završio kandidacijski postupak i od danas sam kandidat za predsjednika HSLS-a", kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

U posljednji trenutak za čelnika HSLS-a kandidirao se i aktualni državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić. Hrebak smatra da je to - odlična vijest.

"To je dobra vijest za HSLS, jer nije mrtva stranka, jer postoje ljudi koji vjeruju da se s HSLS-om može nešto pozitivno dogoditi u bližoj budućnosti. Drago mi je da imam protukandidata. Kakva bi to bila liberalna stranka da nemamo", pita Hrebak i dodaje da Katića poznaje i smatra ga respektabilnim kandidatom čija će njegova kandidatura promijeniti percepciju HSLS-a.

Tri osnovna stupa kampanje

"Tri osnovna stupa na kojima ću temeljiti ovu kampanju su, kao prvo, reforma potrošenog birokratskog sustava, odnosno njegov redizajn. Drugi stup je nešto što sam uočio putujući Europom - Estonija i njihov model. Estonija je birokratski aparat odlučila promijeniti i podići gospodarstvo. Ne može se moderno gospodarstvo 21. stoljeća temeljiti na starom, potrošenom birokratskom, pa i socijalističkom, modelu iz prošlog stoljeća. I šlag na tortu, transparentnost, transparentan model upravljanja resursima", objašnjava Hrebak koji Bjelovar smatra primjerom toga.

"Građani mogu online vidjeti svako moje provlačenje kartice u nekom restoranu ili u hotelu, vide se svi računi iz proračuna." 

Stanje na političkoj sceni

"U ovom trenutku rekao bih da je HDZ ipak u prednosti u odnosu na SDP. SDP se mora stabilizirati, neke stvari promijeniti, ono što zagovaraju u javnosti, moraju početi primjenjivati u praksi. HDZ ima svoje probleme, ja respektiram premijera Plenkovića. Ali što se tiče HSLS-a, sljedećih osam mjeseci posvetit ću izgradnji jedne vjerodostojne liberalne stranke."

Hrebak: Ne smatram se drotom

Na pitanje kako to da i on i njegov protukandidat Žarko Katić dolaze iz MUP-a, odgovara:

"Završio sam fakultet. Dakle, ne smatram se drotom. Mislim da sve ovo što radim u Bjelovaru jasno dokazuje da nisam policajac. Mislim da sam visokoobrazovani građanin koji je s čašću bio dio Ministarstva unutarnjih poslova, 12 godina sam proveo u tom sustavu i to mi jako pomaže u ovom političkom mulju u kojem se nalazimo."

Predsjednički izbori

Osvrnuo se i na kandidaturu Dejana Kovača, kandidata HSLS-a na predsjedničkim izborima. 

"Dejan Kovač je peti kandidat u zemlji. U drugom dijelu kampanje, kada skupimo potpise, kad krenu sučeljavanja - bit će jako dobar."

Prioriteti u Hrvatskoj

"Prvo što bih napravio je zabrana zapošljavanja u državnoj upravi. Drugo, digitalna transformacija, koja oslobađa radne procese. Novac ušteđen na tome treba preusmjeriti u rasterećenje gospodarstva: pod broj jedan - porez na dohodak, pa onda i doprinosi za mirovinsko i zdravstveno, koji su sad postali porezi jer se velik dio isplaćuje iz proračuna."

Hrebak se pita i zašto država stalno daje subvencije, a kao primjer daje Croatia Airlines i Uljanik.

"Zašto stalno moramo plaćati nesposobne? Zašto se jednom ne posloži sustav meritokracije? Zašto država sve mora održavati? Država je tu samo da postavi uvjete, a tržište neka odredi tko će preživjeti, a tko ne."

Pred kraj intervjua bilo je riječi i o tome da Hrebakov brat živi i radi u Irskoj. 

HDZ-ov bivši gradonačelnik Gospića sad radi kao skladištar u Irskoj s njegovim bratom

"Dat ću vam jednu ekskluzivu. Neki dan sam uz jutarnju kavu čitam o gradonačelniku Gospića, gdje je otišao i gdje se zaposlio. I nazovem brata i kažem mu - čuj, ovaj čovjek se zaposlio kod tebe. Kaže on - znam, radi noćne smjene sa mnom. Ja pitam brata jel to stvarno, on kaže - da, evo počeo je raditi, a kad je dolazio u Irsku, imao je preporuku da je dobar. Nije mu tamo značila stranačka iskaznica, samo dobra riječ."

Na pitanje kako gleda ma to da jedan gradonačelnik odlazi u Irsku raditi kao skladištar, Hrebak kaže da mu to govori da je završilo uhljebljivanje.

"Vjerujem da je ovo početak urušavanja ovog uhljebničkog sustava, a čovjeku skidam kapu što je smogao hrabrosti u tim godinama otići u Irsku i s mojim bratom raditi noćne smjene", rekao je Hrebak u "Pressingu" N1 televizije.

Pročitajte više