Hrights Watch: Sudanska vojska i Janjaweedi dijele logore

TRI DANA prije isteka roka UN-a sudanskoj vladi organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u četvrtak je ustvrdila da sudanska vojska dijeli najmanje pet logora s milicijom Janjaweed, koju se smatra odgovornom za stravično etničko čišćenje u zapadnom Sudanu..

Ta je organizacija ustvrdila kako su tih pet logora dio od ukupno 16 logora Janjaweeda koje su njezini istražitelji otkrili u zapadnom i sjevernom Darfuru.

UN su Kartumu odredili rok do ponedjeljka za ispunjenje obećanja o razoružanju milicije, koju je vlada podupirala kao sredstvo u gušenju lokalnog pobunjeničkog pokreta. U krvavim sukobima poginulo je najmanje 30 tisuća ljudi, a iz domova je protjerano najmanje milijun osoba.

Human Rights Watch je pozvao UN na nametanje sankcija Sudanu zbog toga što vlada "nije uspjela razoružati i neutralizirati miliciju Janjaweeda" kao što je obećala.

"Postojanje logora Janjaweeda jasno pokazuje kako Kartum uopće ne misli doista okončati zvjerstva i zajamčti sigurnost", izjavio je ravnatelj afričkog odjela te organizacije Peter Takirambudde.

"Još je užasnije što je sudanska vlada pripadnike Janjaweeda uključila u policiju i vojsku te u Narodne obrambene snage, islamsku miliciju u nadležnosti vojske", kaže se u priopćenju.

"Stvarna zaštita civila postići će se tek kad Janjaweedi - za koje se vjeruje da imaju oko 20 tisuća pripadnika - budu sami stavljeni pod nadzor, umjesto da nadziru" izbjeglice, kaže se u izvješću.

(Hina) xdam ysd

Pročitajte više