INDEX DOZNAJE HRT bez natječaja kupuje jednu od najskupljih serija u povijesti

Foto: Index/FaH
 
SVEGA dva dana prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić odobrio je izvansudsku nagodbu s Jadran filmom, prema kojoj Prisavlje s 9,6 milijuna kuna, odnosno 1,6 milijuna kuna po epizodi, mora financirati ekranizaciju romana spisateljice Marije Jurić Zagorke "Grička vještica". 

>> Tko je Kazimir Bačić, čovjek kojeg je HDZ postavio za novog ravnatelja HRT-a?

>> Ivan Đikić rekao je "Zbogom Hrvatskoj", ali HRT-ovom Dnevniku to nije bitno

 
>> Nadzorni odbor HRT-a traži reviziju nabave vanjske produkcije

Skuplji i od Vrdoljakova"Generala"
 
Riječ je o jednom od skupljih projekata HRT-a u novijoj povijesti jer, primjerice, razvikani serijal "General" Antuna Vrdoljak koji se bavi životom Ante Gotovine, HRT stoji 1,2 milijuna kuna po epizodi.
 
Iako je dosad HRT imao običaj upriličiti javno potpisivanje ugovora svojih velikih projekata, kao što je učinio nedavno s Vrdoljakom, ugovor o financiranju televizijske dramske serije "Grička vještica" potpisan je u tajnosti na Prisavlju.  Kako prvi doznaje Index, a što su nam potvrdili s HRT-a, ugovor je potpisao Blago Markota prije 10 dana, 7. veljače i to s Jadran filmom Vinka Grubišića. 
 
No krenimo redom. 

Nabava iz 2009. godine bez javnog natječaja
 
Svih autorskih prava na ekranizaciju “Gričke vještice” dočepao se Jadran film na čelu s Grubišićem, a prije više od deset godina govorilo se o velikom zajedničkom projektu HRT-a i Jadran filma o snimanju serije.
 
Najavljivala se serija koja bi imala 36 nastavaka, a 2009. godine tadašnji ravnatelj Vanja Sutlić bez javnog natječaja odobrio je snimanje "Gričke vještice" i ogromna financijska sredstava. 
 
Tadašnje ravnateljstvo te kuće pravdalo se kako zbog "već otkupljenih autorskih prava" nisu morali raspisati javni natječaj pa "HRT nije mogao birati s kime će ući u taj projekt"(!?).
 
Naknadno stopirali projekt zbog "lošeg scenarija"
 
No odluka o dodjeli sredstava nikada nije stupila na snagu jer su tadašnji direktor programa HTV-a Domagoj Burić i tadašnji ravnatelj HTV-a Blago Markota naknadno suspendirali odluku, tvrdeći "da scenarij za seriju nije kvalitetno napravljen". 
 
Valja naglasiti i da se osim "Gričke vještice", tadašnje Sutlićevo ravnateljstvo odlučilo na to da će još tri dramske serije, "Posljednji Zrinski", "Čuvaj se senjske ruke" i "Vjerujem u anđele" financirati sa 110 milijuna kuna i to bez javnog natječaja.
 
Novac je bio namijenjen producentskim kućama Jadran film, Planet B i Proactiva.  
 
Za projekt se planiralo 68,4 milijuna kuna
 
Prema prvotnom dogovoru HRT-a i Jadran filma, bilo je predviđeno 12 epizoda "Gričke vještice", od kojih bi svaka stajala 1,9 milijuna kuna, uz mogućnost da se snime dodatne 24 epizode. Za prvu sezonu "Gričke vještice" HRT je htio izdvojiti 22,8 milijuna kuna, a u konačnici za sve tri sezone 68,4 milijuna kuna. 
 
S obzirom na to da je projekt tada stopiran, naknadnom odlukom vrha HRT-a, došlo je i do sudske parnice koja je okončana u rujnu ove godine, i to izvansudskom nagodbom. 
 
Pravodobno će obavijestiti o već potpisanom ugovoru?
 
"Obavješćujemo Vas da je ugovor o nabavi televizijske dramske serije od šest nastavaka 'Gričke vještice' zaključen 7. veljače 2017. godine temeljem izvansudske nagodbe od 29. rujna 2016. godine, a sukladno unutrašnjim aktima i Općim uvjetima poslovanja Hrvatske radiotelevizije", kazali su nam danas s HRT-a, odgovarajući na upit Indexa. No nisu htjeli otkrivati nikakve detalje, ni tužbe niti parnice, a ni to na što je sve HRT pristao u ovom slučaju. 
 
Kazali su nam kako će "podrobnije podatke o ovome projektu pravodobno dostaviti novinarima i javnosti".
 
Ali nagodba je bila u rujnu prošle godine, za što javnost nije znala sve do upita Indexa, a ugovor je potpisan prije 10 dana, pa ne znamo što bi značila u ovom slučaju "pravodobna informacija".  
 
Nitko se ne javlja
 
Još je čudnije da ni iz Jadran filma nisu imali potrebu obavijestiti javnost o okončanju parnice, ali ni informirati o tome da je potpisan ugovor s HRT-om.
 
Kako doznajemo, vrh na Prisavlju, iako je riječ o dugotrajnom sudskom procesu te velikom projektu, nije posebno obavijestio ni Nadzorni odbor HRT-a. Njega treba obavijestiti kada je riječ o iznosima većim od 10 milijuna kuna, pa je ovakav postupak tadašnjeg ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića itekako upitan. 
 
Danas smo tijekom dana više puta pokušali kontaktirati Vinka Grubišića iz Jadran filma. Na telefonske pozive nije odgovarao, kao što nam se nitko nije javljao na službeni fiksni telefon u Jadran filmu. 
 
Hrvatski "Harry Potter"
 
Grubišić već više od deset godina najavljuje snimanje "Gričke vještice" i tvrdi da će to biti "uvjerljivo najgledaniji televizijski proizvod ikada" i "hrvatska inačica Harryja Pottera". Navodno je 2015. godine tvrtka Fremantle Media iz Londona potpisala ugovor s Jadran filmom o ekranizaciji "Gričke vještice" pa se činilo da snimanje samo što nije počelo. 
 
No čekao se valjda epilog sudskog spora s HRT-om, odnosno novac za projekt.  
 
Poznato je kako je Jadran film već godinama u velikim financijskim problemima, a upravo se sudski spor s HRT-om spominjao kao "slamka spasa". 
 
Podržao ih Bandić
 
Valja naglasiti i to da ni HAVC Hrvoja Hribara nije bio blagonaklon prema projektu "Gričke vještice", odnosno nije htio odvojiti golema sredstava za realizaciju tog projekta, a Grubišić je za to krivio i bivšu ministricu kulture Andreu Zlatar Violić. Unatoč svemu, cijelo to vrijeme iz Jadran filma najavljivali su skoro snimanje serije. 
 
U kolovozu prošle godine gradonačelnik Zagreba Milan Bandić s pročelnikom Ivicom Lovrićem razgovarao je s Grubišićem u gradskoj upravi. 
 
"Ponosno možemo najaviti da počinje realizacija serije 'Grička vještica' i uz podršku Grada Zagreba te Turističke zajednice krećemo u projekt za koji ponosno mogu reći da nakon njega više neće ništa biti isto. Nakon prodane milijunske naklade sabranih djela Marije Jurić Zagorke, planira se osnovati i Muzej Marije Jurić Zagorke", najavio je tada Grubišić, a njim je tada na sastanku bio i Roland Moor, inače jedan od scenarista iz Fremantlea koji je tada rekao da "radi na scenariju za seriju". 
 
Grubišić uz Sedlara i Juku 
 
Grubišić je uz Jakova Sedlara, Ivonu Juku, Zvonimira Ilijića, Branka Ištvančića, Igora Rakonića, Zvonimira Rumboldta i Mira Ružića član Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a, a oni su proglasili spinom tvrdnje kako će se odlaskom Hribara s čela te ustanove kinematografijom upravljati iz ideoloških pobuda.  
 
Tuđmanov savjetnik u aferama s Kutlom
 
Grubišić je kasnih osamdesetih godina radio na zagrebačkom Omladinskom radiju, a utemeljio je Omladinsku televiziju (OTV) koja se tada smatrala propagandnim servisom HDZ-a. 
 
Tijekom Domovinskog rata imenovan je pomoćnikom ministra informiranja, a bio je i osobni savjetnik za medije predsjednika Franje Tuđmana te pročelnik Odjela za informiranje pri Uredu predsjednika RH.
 
U tranzicijskom postupku pod čudnim okolnostima došao je u posjed zagrebačkog Jadran filma, a uz njega je vezana i afera Grupo, u kojoj su sudjelovali Miroslav Kutle, Ivić Pašalić i Ninoslav Pavić.

Pročitajte više