HRT prekrstio Obamu u katolika

ZDENKA GAST, republikanska lobistica je prilikom gostovanja u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekla kako Hillary Clinton možda neće prekinuti predsjedničku utrku.

Gast, koja se u studio javila iz Buffala, smatra kako će Hillary Clinton samo suspendirati, a ne potpuno prekinuti svoju predsjedničku kampanju, te tako ostaviti mogućnost da svog suparnika Baracka Obamu zaskoči na stranačkoj konvenciji.

Po njenom mišljenju, nijedan od troje vodećih kandidata je "ne ispunjava entuzijazmom", a američka javnost je "šokirana" Obaminim izborom za demokratskog kandidata, s obzirom da je riječ o ličnosti o kojoj se ne zna ništa. Obama, po njenom mišljenju, uspjeh prije svega duguje oratorskim sposobnostima, a boji se da će nakon dolaska na vlast povisiti poreze.

Ivan Grdešić, politolog i bivši veleposlanik u SAD, smatra kako je Obama ostvario tijesnu pobjedu pred Hillary Clinton te mu to predstavlja problem. S druge strane u SAD je zabilježen ogroman entuzijazam među demokratima, a to bi, zajedno s nizom političkim i ekonomskih okolnosti, Obami moglo ići na ruku u srazu s republikanskim kandidatom Johnom McCainom.

Marina Šerić, novinarka Večernjeg lista, pak, smatra kako se Hillary Clinton neće igrati s nastavkom predsjedničke kampanje, jer bi to samo naštetilo Demokratskoj stranci i predstavljalo njeno političko samoubojstvo. Ona je uvjerena kako će na izbore veliki utjecaj imati loša ekonomska situacija u SAD, koja je eskalirala s hipotekarnom krizom.

Mark Baskin, profesor sa Sveučilišta u New Yorku, smatra kako Hillary Clinton ima sjajnu budućnost "ukoliko bude dio demokratskog tima".

Branka Slavica, HRT-ova dopisnica iz SAD, je, pak izjavila kako prema onome što je čula Hillary Clinton želi biti Obamina potpredsjednička kandidatkinja, ali da se Obamin stožer o tome nije očitovao i da je Obama hladan prema toj ideji. Također je opisala mišljenje većine stranih dopisnika koji drže da Ameriku nakon izbora u studenome čekaju velike promjene, pogotovo ako pobijedio Obama.

S time su se složili gotovo svi sudionici rasprave, a Grdešić je to zaokružio s riječima da "svi želimo Ameriku koju bismo mogli ponovno voljeti".

U jednoj od rijetkih emisija Otvoreno posvećenoj vanjskopolitičkim temama se HRT-ovom timu potkrala ozbiljna greška, pa je tako Barack Obama opisan kao katolik, iako su neki od njegovih problema u izbornoj kampanji posljedica članstva u protestantskoj Ujedinjenoj crkvi Krista.

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više