HRT u programu širio ultrakatoličku propagandu protiv abortusa

Screenshot: HRT

SVA je prilika da za to ne znate, ali na HRT-u, onoj televiziji koju također po svoj prilici ne gledate iako za nju plaćate pristojbu, utorkom se navečer emitira emisija "Hrvatska za 5" urednika i voditelja Branimira Bilića.

>> Urednica HRT-a: Program nam je zastario, trebalo bi nam više novca od pristojbe

Emisija koja je inače prepoznatljiva po često opskurnim temama i gostima ovoga je tjedna nadmašila samu sebe pa je tako na HRT-u, u sklopu te iste emisije, emitiran četverominutni prilog katoličke televizije Laudato protiv abortusa, a to je tek početak.

Ne želeći vas poštedjeti nijednog trenutka ove izravne penetracije katoličke televizije u navodno javnu, valja primijetiti i što je neposredno prethodilo puštanju propagandnog priloga katoličke televizije na (nominalno) javnoj televiziji.

Urednik i voditelj HRT-a katoličkoj aktivistici: "Drago mi je da vi, vaše prijateljice i brojni hrvatski građani hodate za život, da podupirete život"

Urednik i voditelj Branimir Bilić na ekspoze gošće koju je pozvao, izvjesne Andreje Kotnik iz inicijative Hod za život, u kojem je ishvalila ultrakatolički Hod za život protiv pobačaja, reagirao je ovim riječima: "Drago mi je, Andreja, da hodate vi, vaše prijateljice i prijatelji i brojni hrvatski građani, da hodate za život, da podupirete život."

Onda je najavio prilog katoličke televizije Laudato.

"Prilog drugi, udruga Betlehem, Laudato televizija i Hrvatska za 5, četiri minute i 20 sekundi, režija molim", glasila je najava emitiranja priloga Laudato televizije unutar programa javne (?!) televizije.

Emitiran prilog katoličke televizije Laudato protiv abortusa

Nakon što je režija poslušala Bilića i pustila prilog katoličke televizije na ekranu se pojavio natpis "Udruga Betlehem - zaštita života od začeća do prirodne smrti". Uslijedila je četverominutna ultrakatolička propaganda protiv abortusa u programu HRT-a. 

Da stvar bude još luđa, cijelo vrijeme trajanja priloga u desnom je kutu stajao logo katoličke televizije Laudato, dok je s lijeve stajao logo HRT-a.

Inače, emisija je bila nazvana "Život kao dar i promicanje kulture života", a počela je tako što je prikazan prilog s dvije žene koje su pričale da nisu imale podršku za rađanje i da im se govorilo da abortiraju. Ovaj je prilog, barem ako je suditi prema nedostatku natpisa Laudato u gornjem desnom kutu ekrana, izrađen u samostalnoj produkciji HRT-a. No kao i da ga jest radio Laudato.

I HRT snimio i emitirao propagandni prilog protiv abortusa

Nakon kratkih izjava žena koje su se požalile na nedostatak podrške za zadržavanje djeteta emisija javne televizije poslala je sljedeću poruku "Molitva, prisutnost i konkretna materijalna potpora promijenili su im živote", uz prigodne kadrove molitelja s transparentima ispred bolnica i sretnog djeteta u kinderbetu. Žene potom nastavljaju pričati kako su "udruga i inicijativa 40 dana za život još uvijek uz njih i pomažu im". Potom se u prilogu pojavljuje izvjesna Petra Milković, predstavljena kao izvršna direktorica kampanje, koja govori kako je inicijativa 40 dana za život "ono nešto što mijenja tvoj život iz korijena".

"Gradimo zajedno kulturu života", zaključuje se nimalo suptilnom porukom uvodni prilog u emisiji "Hrvatska za 5" HRT-a.

Gosti isključivo katolički aktivisti, voditelj im servirao pitanja o borbi "kulture života protiv kulture smrti"

Da govore o temi koju je na početku emisije opisao kroz pitanje "Koliko je vrijedan ljudski život i kako u društvu promicati kulturu života?" Branimir Bilić pozvao je isključivo katoličke aktiviste povezane s udrugama i inicijativama koje se protive abortusu.

Tako je Anti Čaljkušiću, predsjedniku udruge Hrvatska za život i inicijative 40 dana za život postavio pitanje: "Koliko je doista vrijedan ljudski život?" Drugo pitanje koje je Bilić postavio svom gostu bilo je: "Zašto je toliko još naglašena i izražena borba, bitka kulture života nasuprot ili protiv kulture smrti?" Na odgovore ne treba trošiti mnogo riječi jer im je u emisiji već dan ekskluzivan prostor uz neskriveno odobravanje voditelja, no recimo samo da je katolički aktivist povezao znanost s protivljenjem abortusu i izrekao sljedeću konstataciju: "Znanost i istina samo potvrđuju ono što mi već znamo."

Bilić se ni ovdje nije zaustavio pa je katoličkog aktivista pitao "kome je u interesu kultura smrti". 

HRT-ov urednik i voditelj katoličkoj aktivistici: "Koji su dobri plodovi i darovi ovogodišnje kampanje 40 dana za život?"

Druga gošća Branimira Bilića bila je Petra Miljković, izvršna direktorica inicijative 40 dana za život. Postavio joj je sljedeće pitanje: "Koji su dobri plodovi i darovi ovogodišnje kampanje 40 dana za život?"

Treći gost bio je Tino Krvavica, novinar katoličkog portala Bitno.net i autor monografije udruge Betlehem. Bilić je tu udrugu, predstavljajući gosta, nazvao izvanrednom. 

Emisija je uz klasično propagandne imala i vrlo bizarne trenutke, koji bi se mogli svrstati među komične kada bismo nekako uspjeli na trenutak zaboraviti da to ludilo svi prisilno financiramo. Jedan od takvih bizarnih trenutaka je uslijedio je nakon što je Bilić patera Marka iz udruge Betlehem nazvao "čudom od čovjeka".

"On je prorok", uzvratio je Krvavica. "U najvećem biblijskom smislu riječi", dodao je.

Bizaran moment s Duhom Svetim

"On to sve vodi, okuplja, inicira, već 20 godina", uzbudio se Bilić, a uzbuđenje mu se osjetilo i u glasu.

"Duh sveti, preko njega, da", odgovorio je Krvavica na što je Bilić malo podignuo obrve, ali se brzo pribrao i nastavio dobrog raspoloženja servirati loptu na volej katoličkim aktivistima za njihovu propagandu protiv abortusa na javnoj televiziji.

Zagovornika "kulture smrti", kako ih je na početku okarakterizirao Bilić, odnosno gostiju koji bi predstavljali drugo mišljenje u odnosu na ono katoličkih aktivista, u emisiji nije bilo. Ni Biliću ni HRT-u u prenošenju pa i otvorenom poticanju ultrakatoličke propagande nisu bili potrebni.

Jedno se ipak Biliću i HRT-u mora priznati. Za 80 kuna mjesečno, koliko je svatko od nas dužan plaćati, uspjeli su toliko dobro iskopirati katoličku televiziju da doista više nitko ne može prepoznati razliku.

Pročitajte više