HRTL dobio nacionalnu televizijsku koncesiju

TVRTKI HRTL, iza koje stoji njemačka televizijska kuća RTL, te domaće tvrtke Agrokor, Podravka, Atlantic grupa, HVB/Splitska banka i Pinta TV3 dodijeljena je danas desetogodišnja nacionalna televizijska koncesija.

HRTL je koncesiju dobio između sedam kandidata na današnjoj sjednici Vijeća za radio i televiziju održanoj u zagrebačkom hotelu Opera.

Za dobivanje koncesije bilo je potrebno pet od devet glasova članova Vijeća, što je tvrtki HRTL uspjelo u drugom krugu glasovanja u kojem im je konkurirala TV Moslavina koja je dobila dva glasa. Dva glasačka listića bila su prazna.

Osim ta dva ponuđača, od sedam konkurenata glas je u prvom krugu dobila jedino tvrtka Rovita koju su osnovali Tvornica duhana Rovinj, Hrvatski telekom i jedna od najmoćnijih svjetskih medijskih kompanija "News Corporation" Roberta Murdocka.

Televizijska koncesija na državnoj razini, koju je do sada koristio treći program HTV-a, dodijeljena je na 10 godina uz godišnju naknadu od 300 tisuća kuna i 100 tisuća kuna za korištenje frekvencije.

Po riječima člana Uprave HRTL-a Dobrivoja Kebera, televizija HRTL će za šest mjeseci početi s emitiranjem "zabavnog i veselog programa", s dosta domaćeg sadržaja na kojem su, kako tvrdi, već počeli raditi.

Izrazivši zadovoljstvo zbog dobivanja koncesije, Keber je rekao kako se nisu nadali da će iz utrke tako brzo ispasti jaki konkurenti poput skandinavskog SBS-a ili tvrtke Rovita, iza koje je stajao britanski medijski magnat Murdock.

"Jako smo sretni što smo u Hrvatskoj i ono što možemo obećati je da će ovo biti televizija s hrvatskim programom namijenjena hrvatskim gledateljima", kazao je direktor RTL-a za Njemačku Hans Mahr.

Dodao je kako je cijeli postupak dodjeljivanja koncesije bio otvoren i pošten, što se, kaže, vidjelo i po tome što Vijeće za radio i televiziju ništa nije radilo iza zatvorenih vrata.

"To je dobar znak i dobar korak za razvoj televizijskog medija u srednjoj Europi", ustvrdio je Mahr.

Predstavnik kutinske "TV Moslavine" Zvonimir Kabelka kazao je da se ta tvrtka nadala da će dobiti koncesiju, no da je Vijeće ipak odlučilo drugačije. Pobjedničkoj tvrtki poželio je sreću i uspjeh u radu.

Prijavljujući se na natječaj za dodjelu koncesije prije nekoliko mjeseci HRTL je najavio da će u prvoj godini uložiti oko 30 milijuna eura, zaposlila 150 osoba i otvorila dopisništva u Osijeku, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Tvrde da će dati priliku domaćim talentima da rade u lokalnoj produkciji, ali i za druge TV kuće. Njihov su adut, kako su najavili, domaće sapunice, šou programi i programi za djecu.

RTL, čije je sjedište u Luksemburgu, u 90-postotnom vlasništvu je njemačke medijske grupacije Bertelsmann u kojoj suvlasništvo ima i njemački WAZ, 50-postotni suvlasnik Europapress holdinga. Do sada je u osam europskih zemalja imao 23 televizijske i 22 radio postaje.

Koncesiju za emitiranje televizijskog programa na nacionalnoj razini do danas je, osim javnog HTV-a, imala Nova TV.

Vijeće za radio i televiziju dodijelilo je tvrtki TV Sljeme koncesiju za zagrebačku televiziju.

Uz TV Sljeme na natječaj za dodjelu televizijske koncesije za zagrebačko područje ponude su poslale još tri tvrtke - Fenomena, Mice i RTV Zagreb.

Tvrtke su se članovima Vijeća predstavile još početkom rujna, ističući kako će, ukoliko dobiju koncesiju, gledateljima osigurati kvalitetan program s jakim dnevnim informativnim emisijama, te posebnim naglaskom na probleme i događaje u Zagrebu i okolici.

Po riječima predstavnika TV Sljemena Branka Kuzelea, u programu te televizije prevladavat će emisije informativnog i mozaičkog karaktera, ali i one obrazovnog, kulturnog, dječjeg i zabavnog sadržaja.

Pročitajte više