Nova sramota u Dnevniku HTV-a: Karamarko ne postoji, a Plenković je spasitelj

Foto: FaH

ŠTO SE više bliži kraj godine, informativni program HTV-a sve više nalikuje propagandi Orwellova "ministarstva istine".

Tako je u jučerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a objavljen pregled političkog i gospodarskog stanja u Hrvatskoj 2016. godine, iz kojeg bi netko neinformiran mogao zaključiti tek kako je u godini na izmaku u Hrvatskoj teklo med i mlijeko, dok je u politici bilo tek “turbulentno”, ali bez spominjanja glavnih aktera tih “turbulencija”.

U ionako sramotnom informativnom programu HRT-a koji se sastoji od reda vijesti o pojeftinjenjima, podsjećanja na rat koji je završio prije više od 20 godina i događaja iz života Katoličke crkve, jučerašnji pregled godine otišao je još korak dalje.

U njemu tako Tomislav Karamarko, bivši šef HDZ-a koji je zahvaljujući vezama svoje supruge s MOL-om doveo do rušenja ionako nefunkcionalne vlade, nije niti spomenut imenom i prezimenom, ali je zato više od pola priloga potrošeno na pumpanje optimizma zbog rasta gospodarstva, pri čemu nije niti spomenuto da je Hrvatska prije toga najdulje od svih europskih zemalja bila u recesiji.

Kako je HRT opisao dramatično rušenje vlade Tihomira Oreškovića u režiji Tomislava Karamarka i HDZ-a koji je podržavao svog “umočenog” šefa do zadnjeg trenutka? Ovim riječima: “Počinje i politička kriza potaknuta mnogo čime, pa i odnosima Ine i Mola”.

Dramu oko najkraćeg mandata jedne hrvatske vlade u povijesti neovisne Hrvatske, koja se pola godine nije bavila apsolutno ničim osim međusobnim obračunima, HRT je opisao sljedećom frazetinom: “Vruće političko ljeto, raspad vlade i raspisivanje izvanrednih izbora nisu zasmetali rekordnoj turističkoj sezoni”.

Plenkoviću, ljubičice bijela...


Više od pola priloga posvećeno je, naravno, vladi Andreja Plenkovića, kojeg HRT za razliku od Karamarka ne zaboravlja predstaviti u najboljem mogućem svjetlu. Glavni Plenkovićev koalicijski partner, Most, u HRT-ovom prilogu nije spomenut niti jednom, unatoč činjenici da su odigrali ključnu ulogu i u rušenju Oreškovićeve vlade, ali i formiranju nove.

“Novi je premijer već za tjedan dana predstavio poreznu reformu i njezine ciljeve”, kažu tako u HRT-ovom prilogu pa donose niz Plenkovićevih frazetina o gospodarskom rastu, zapošljavanju i konkurentnosti.

Krasnu reklamu od HRT-a dobio je i ministar Tolušić kojem je puštena kratka populistička izjava o “uvoženju smeća iz stranih zemalja”, a HRT je prigodno zaboravio da su ozbiljne nepravilnosti pronađene i u domaćem mesu.

Plenkovićevu vladu HRT hvali i za vraćanje “duga” državnim službenicima starog sedam godina, ali zaboravljaju da je upravo tim obećanjem Ivo Sanader, jedan od Plenkovićevih prethodnika na čelu HDZ-a, kupovao mir uoči lokalnih izbora. To što je tim potezom Plenković ubio budućnost Hrvatske, na HRT-u ne zanima nikoga - njihova egzistencija ionako je osigurana upravo zahvaljujući ovakvim dupelizačkim prilozima.

Kao posljednju "vijest"u pregledu godine HRT donosi još jednu manipulaciju, onu o “proglašavanju Zagreba najljepšim adventskim odredištem u Europi”, iako svi informiraniji znaju da se radi o običnoj "navlakuši" u režiji jednog posve irelevantnog weba i Turističke zajednice.

Nikog normalnog ne bi trebalo čuditi ovakvo besramno "izvještavanje" HRT-a o godini na izmaku, ali unatoč tome treba podsjetiti na čuvenu Orwellovu rečenicu: "Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira i budućnost".

Pročitajte više