Hrvace: Švicarska pomoć za razminiranje

ŠVICARSKA vlada odobrila je novu donaciju od 990 tisuća kuna, kojom će se financirati razminiranje 100 tisuća metara četvornih šumskog zemljišta u selu Potravlju u općini Hrvace, te je tim povodom danas Hrvace posjetio švicarski veleposlanik Paul Widemer.

Poslove razminiranja, u sklopu programa Hrvatskog centra za razminiranje, obavlja zagrebačka tvrtka TT-KA pa se povremeno na tom području, kroz koje prolazi državna cesta br. 1, zaustavlja promet.

Veleposlanika Widmera primio je načelnik općine Dinko Bošnjak, koji ga je izvijestio o tijeku razminiranja i završenoj obnovi.

Općina Hrvace, uz vrličko područje, jedina je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila pod okupacijom i teško je stradala.

Švicarska vlada prva je odobrila donaciju za početak obnove u Hrvacama. Tako je sredstvima te vlade, a riječ je o 40 milijuna kuna, obnovljeno 317 obiteljskih kuća, zatim izgrađena nova zgrada osmogodišnje škole te nabavljeno više traktora i drugog poljodjelskog alata i strojeva.

Švicarski veleposlanik, s kojim su u društvu bili dožupan splitsko-dalmatinski Tadija Barun i čelnici HCR-a, izrazio je zadovoljstvo do sada učinjenim naglasivši da je njegova vlada odobrila 1,5 milijuna eura za poslove razminiranja u četiri hrvatske županije, među kojima je i Splitsko-dalmatinska.

Pročitajte više