Hrvat oslobođen optužbe za ubojstvo bugarskog policajca

SUD U Sofiji je proglasio nevinim hrvatskog državljanina Ivana Možea optuženog da je 31. kolovoza 2004.g. ubio policajca Kirila Živkova i Asena Petrova-Sakija, otprije poznatog policiji u sofijskom kvartu Knjaževo, a isto tako ga je proglasio nevinim po optužbi da je pokušao ubiti Evtima Evtimova, Dimitra Hubavenskog i Petra Popova, priopćila je bugarska novinska agencija BGNES.

Može je bio jedan od 12 -orice hrvatskih državljana sa tjeralice bugarske policije, koji su osumnjičeni da su za suprotstavljene mafijaške klanove, izvršili niz ubojstava u Bugarskoj

Odbačene su i optužbe da je nakon obavljenog atentata zapalio automobil Audi. Sud je odbacio i tužbeni zahtjev obitelji policajca Kirila Zivkova protiv Ivana Možea. On će biti pušten iz pritvora, ali će morati ostati u Bugarskoj dok sudski proces ne završi.

Sudac Vladimir Astardziev nema nikakvih dokaza za Možeovo sudjelovanje u ubojstvu. U roku od 15 dana može se uložiti žalba protiv ove presude kod Sofijskog prizivnog suda. Ivan Može je izjavio da još uvijek nije odlučio da li će tužiti Bugarsku zbog uhićenja. Smatra da je uhićen zato što je na policiju vršen jak pritisak.

Može je zahvalio Sofijskom gradskom sudu koji je po njemu pokazao da je Bugarska pravna država, te je izrazio očekivanje da će presuda biti potvrđena i od višeg suda.

Odvjetnik optuženog Nikolaj Berov je komentirao kako uhićenje njegovog klijenta, koji je bio jedan od hrvatske kriminalne grupe od 17 ljudi, o kojoj  je MUP Bugarske tada priopćio, ide na teret tužiteljstva i MUP-a koji se ne mogu obračunati s kriminalom u zemlji.

Nakon oslobađanja iz pritvora Može će biti smješten u hrvatskom veleposlanstvu. Očekuje se da će sutra u Bugarsku doputovati njegovi roditelji koji će mu osigurati sredstva kako bi ostao u Bugarskoj do okončanja sudskog procesa.

Na današnjoj sudskoj raspravi tužitelj je zatražio doživotnu kaznu protiv Ivana Možea. Prema tužitelju svi prikupljeni dokazi ukazuju na pomno planiranje zločina - ukraden je automobil i automobilske tablice, te je prikupljen velik broj komada oružja, naveo je tužitelj. On je još kazao da je u kriminalnoj povijesti Bugarske ovo najkrvavije ubojstvo, poslije ubojstva Milča Boneva, mafijaškog bossa, za koje se također tereti hrvatske mafijaše.

Sud je prihvatio medicinsko i balističko vještačenje kojim se utvrdilo da li je komadić materije koji je bio nađen na tenisici Ivana Možea njegov. Na tom komadiću su pronađene kapljice krvi. Putem DNK vještačenja je utvrđeno da se radi o krvi nastradalog Evtima Evtimova. Vještaci su zaključili da je to komadić papira čije podrijetlo ne može biti sa odjeće Evtimova ili od tenisice Možea.

Odvjetnik Berov je izjavio da se nakon analize prikljupljenih dokaza nameće kategorički zaključak da 31. kolovoza 2004. Može nije bio u sofijskom kvartu Knjaževo za vrijeme ubojstva, već u internet klubu "Inferno" u sofijskom kvartu Iztok. Prema odvjetniku je osnovni dokaz& krv na tenisici, podmetnut. On je naveo da biološki Možeovi tragovi na tenisici nisu pronađeni. Njemu su tenisice oduzete bez obaveznih potpisa osoba koji bi to morali posvjedočiti te nije jasno kako su završile u policiju, naveo je još odvjetnik.

Ivan Može navodi da su ga držali 6 dana, od 3. do 9. rujna 2004. na nepoznatom mjestu, bosog, bez telefona i njegovih stvari. Berov je citirao i izjavu vještaka koji je utvrdio da je komadić materije s krvi Evtimova bio pričvršćen uz tenisicu. Odvjetnik je naveo i činjenicu da u optužnici nije naveden motiv Ivana Možea da ubije Petrova i Živkova.

Pročitajte više