Hrvat zatvoren u Italiji zbog afere s Telekomom prebačen u bolnicu

HRVATSKI državljanin Zoran Persen, koji se zbog umiješanosti u korupcijsku aferu sa srbijanskim Telekomom nalazi već 45 dana u talijanskom pritvoru u Torinu, biti će prebačen u bolnicu, objavio je u subotu talijanski tisak.

Dnevnik "Corriere della Sera" piše kako je nadležni istražni sudac u Torinu već potpisao dokument koji omogućuje prebacivanje Persena iz zatvora u bolnicu zbog zdravstvenih razloga.

Persen je prošlog ljeta uhićen u Švicarskoj i izručen Italiji u okviru istrage o navodnom mitu plaćenom u poslu kupoprodaje srbijanskog Telekoma talijanskoj telefonskoj kompaniji. Naime, posrednik Igor Marini, koji se također nalazi u torinskom zatvoru, spomenuo je Persena kao jednu od osoba koje su bile upletene u prebacivanje novaca iz posla vezanog za kupovinu 29 posto dionica srbijanskog Telekoma, a za što je talijanski Telecom bio platio oko 900 milijuna njemačkih maraka na račune s kojih su navodno plaćani neki plitičari.

Osim sudske istrage pokrenuta je i parlamentarna, ali do sada nisu potvrđene izjave Igora Marinija, odnosno nije utvrđeno jesu li novci otišli i nekim političarima iz tadasnje talijanske vlade lijevog centra. Talijanski Telecom je kupio dionice srbijanskog Telekoma 1997. godine, a prije godinu dana ih je prodao srbijanskoj vladi.

Pročitajte više