Hrvate i Srbe bodu u oči "muslimansko-zelene" sarajevske ulice

U SREDIŠTU Sarajeva, u ulicama Branitelja Sarajeva i Kulovića, osvanuli su zeleni pločnici. Taj potez gradskih vlasti izazvao je negodovanje Hrvata i Srba, koji ga smatraju "jasnom provokacijom i inatom".

Investitor ovog projekta bojenja pločnika u zeleno je Kanton Sarajevo, koji je izdvojio za to oko 500 tisuća konvertibilnih maraka, a izvođač radova tvrtka "Rad", čiji je glasnogovornik, Ahmed Đipa, za portal Sarajevo-x.com rekao kako će bojenje biti završeno u narednih nekoliko dana.

"Radi se o takozvanim epoksidnim protukliznim pločnicima, otpornim na smrzavanje i klizanje. Osim ulice Branitelja Sarajeva i Kulovića, narednih dana ćemo obojiti i pločnike u Radićevoj", rekao je Đipa.

"Riječ je o poruci netolerancije i perfidnom scenariju etničkog čišćenja"

Odluku o bojenju sarajevskih ulica u zeleno donijela je gradonačelnica Samiha Bohovac, koja u tome ne vidi ništa sporno i oštro opovrgava optužbe da je riječ o "muslimanskoj provokaciji". Bohovac je navela i kako je to "pun pogodak jer u Sarajevu ionako nedostaje zelenila".

Kako prenosi Politika Online, "opravdanje za pozelenjele pločnike imaju i `nižerazredni` iz vlasti Kantona Sarajevo, prema čijem je mišljenju ideja odlična, jer će Sarajevo uskoro dobiti crvene biciklističke staze, koje će biciklisti moći po boji razlikovati od pločnika". Navode i kako poznavatelji političkih prilika u BiH smatraju da se "budućnost zemlje ne može graditi po sistemu inata" i ne mogu se "multietničnost i suživot graditi na način da se prakticiraju ideje koje nisu prihvatljive za sve". Ipak, piše novinar Politike, "sarajevski vlastodršci godinama vode politiku u stilu one narodne - Čije stado, njegova planina".

Nevladina organizacija Croatia libertas je upozorila kako je bojenje pločnika u Sarajevu u zeleno "čista provokacija i jasna poruka koju su muslimani poslali ostalim narodima, o tome kako Sarajevo nije glavni grad BiH, već jedno etnički bošnjački glavni grad". "Riječ je o poruci netolerancije i perfidnom scenariju etničkog čišćenja, koji je na smišljen način proveden u Sarajevu, kako bi se građani drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti otjerali", rekao je Leo Pločkinić, predsjednik te organizacije.

"Sarajevo želi biti veći Teheran od glavnog grada Islamske Republike Irana"

Pločkinić je dodao kako se "nigdje u svijetu pa čak ni u Teheranu, ulice i pločnici ne boje zelenom bojom, koja je karakteristična za muslimane". "Očito je da Sarajevo želi biti veći Teheran od glavnog grada Islamske Republike Irana", izjavio je Pločkinić.

"U šarenom centru Sarajeva, prepunom prodavača nelegalnih CD-a i kineske robe, sivih fasada, rupa na cestama te krovova s kojih godinama zimi padaju led i crjepovi - Kanton Sarajevo boji pločnike u zeleno", navode iz političke stranke Naša stranka (NS).

"Provedbom ovog besmislenog projekta premijer Haris Silajdžić je još jednom pokazao koliko brine o svojim građanima i građankama. Umjesto da se bavi povećanjem sigurnosti građana i građanki, renoviranjem trošnih bolnica na Koševu ili dovođenjem u pristojno stanje javnog prijevoza, Silajdžić od centra grada radi besmisleno ruglo", dodaju.

I.M.
Foto: Sarajevo-x.com

Pročitajte više