"Hrvati bi se trebali ugledati na svoje susjede Slovence"

ULAGAČI iz bliske nam Austrije bore se s frustracijama uzrokovanih uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, posebice u građevinarstvu te 70 posto njih ne vjeruje u ulazak Hrvatske u Europsku Uniju prije 2011. godine.

Austrijski dnevnik Kurier donosi anketu Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu čiji je rezultat "nezadovoljstvo ulagača", uz to, austrijski poduzetnici kritiziraju dosadašnje neuspjele akcije rješavanja korupcije.

Dnevnik Kurier piše kako je posebno loše stanje u hrvatskom građevinarstvu gdje "već godinama ima pronevjera od kojih čak i građevinski menadžeri gutaju slinu". No s druge strane, austrijski poduzetnici nikako ne žele otvoreno kritizirati hrvatske poslovne partnere kako ne bi narušili kvalitetu poslovanja: "možemo samo reći kako smo vrlo zadovoljni poslovnim razvojem u hrvatskoj", izjava je predstavništva Strabaga.

Peter Hasslacher, savjetnik u Austrijskom uredu za vanjsku trgovinu u Zagrebu, u izjavi za list ustvrdio je kako se frustracija ulagača povećala iako austrijske tvrtke u hrvatskoj dobro zarađuju, a Austrijanci su i dalje najveći ulagači. Kurier, kao primjer frustracija navodi slučaj Baumax, koji je u nekoliko godina uspio otvoriti tri trgovine građevinskom opremom, što je Austrijancima premalo jer postoji tržišni potencijal za puno veći broj takvih trgovina.

Dnevnik Kurier nije navedeo dovoljan razlog zašto je BauMax upravo jedna od tvrtki koje uzrokuju austrijske frustracije, ali predsjednik uprave BauMaxa, Marin Essl, navodi kako je za to kriva "skepsa koja ovdje vlada naspram inozemnih ulagača". Također, Essl je izrazio žaljenje na posebno duge procedure za dobivanje građevinskih dozvola te se nada kako će Hrvatska administracija postati otvorenija.

U provedenoj anketi austrijski su se poduzetnici požalili na loš platežni moral hrvatskih partnera, a državna poduzeća, ili ona koja su to bila, "ne shvaćaju posebno ozbiljno postojeće ugovore".

Negativno mišljenje o ulasku hrvatske u Europsku uniju izrazilo je čak 70 posto anketiranih, a zaključne riječi članka u Kurieru bile su one predsjednika tvrtke Wienerberger, Wolfganga Reithofera: "Hrvati bi se trebali ugledati na svoje susjede Slovence".

V.M.

Pročitajte više