Hrvati dovoljno dobri za strane vojske i NASA-u, ali ne i za MORH

HRVATSKI kadeti koji su se školovali na stranim vojnim akademijama ne žele služiti u Hrvatskoj vojsci, jer dobivaju najniže činove i još moraju ići na dodatno školovanje, iako su s vrhunskim rezultatima završili primjerice poznati West Point.

Neki časnici u MORH-u koji su željeli ostati anonimni rekli su za Slobodnu Dalmaciju kako bi cijeli slučaj mogao postati međunarodni incident jer su obuku akademaca na američkim vojnim akademijama platile Sjedinjene Američke Države, a projekt školovanja doživio je totalni fijasko.

Naime, kadeti koji su u Americi bili među najboljima u svojoj klasi bježe iz Hrvatske vojske "glavom bez obzira", iako bi prema potpisanom ugovoru u HV-u trebali ostati osam godina. Izvor Slobodne Dalmacije tvrdi da se na odlazak odlučuju zbog stalnih maltretiranja i ponižavanja kojim su izloženi od strane nadređenih ali i kolega.

Sve je počelo kada je prije nekoliko godina Jasen Drnasin najpoznatiji diplomac s West Pointa nožem napao svoju zaručnicu, a upućeni su rekli kako je to posljedica stresa i maltretiranja koje su mu priređivali kolege u vojsci.

Iako je Drnasin bio jedan od najboljih na West Pointu, Hrvatskoj vojsci kao da nije valjao, pa je radio poslove običnog ročnika, iako je, s obzirom na svoje školovanje trebao obučavati i nadređene i podređene.

Podoban za HV nije bio niti Zorko Petruša, također jedan od najuspješnijih akademaca. On je prije otprilike mjesec dana napustio HV zbog "obiteljskih i osobnih razloga", no pravi razlog se ne zna. Izvor unutar MORH-a rekao je novinaru Slobodne Dalmacije kako je razlog odlaska "nedostatak komunikacije s nadređenima".


Varaždinka Irena Peharda završila je West Point s odličnim uspjehom, te je bila među 5 posto najuspješnijih akademaca. U HV-u već tri godine obnaša najnižu dužnost, dužnost zapovjednika voda, bez ikakvih naznaka napredovanja. Već je četiri puta odbijen njen zahtjev za premještaj na odgovorniju funkciju, a odbijen je i njen zahtjev da sudjeluje u mirovnoj misiji HV-a u inozemstvu. Neimenovani MORH-ovac tvrdi kako se za misije ne traži stručnost i kvaliteta, već se može upasti samo s debelom vezom.

Vrlo je zanimljiv slučaj i Marija Bogunovića, prvog Hrvata koji je završio američku padobransku obuku Airborne i to s natprosječnim uspjehom. U HV-u je postavljen, kao i Peharda, na najnižu moguću dužnost, na kojoj je ostao čak dvije godine, a zatim je bio i negativno ocijenjen s obrazloženjem da nije imao radno iskustvo.

Slobodna Dalmacija piše kako se Bogunović tada žalio, a anonimni MORH-ovac tvrdi da je prošao još puno toga. Između ostalog bio je poslan i na krivu obuku, umjesto pješačke, poslan je na topničku obuku. Najzanimljivije od svega je što je prošle godine postao neraspoređen i poslan kući da čeka novi raspored.

Još je zanimljivije kako je Nikola Brzica, jedan od desetorice kadeta koji su uspjeli završiti dva civilna smjera studija, dobio kritike od svog zapovjednika u HV da "West Point ne stvara nadljude", te je omalovažavao njegovo znanje i stručnu spremnost.

Brzica je bio upućen na temeljnu časničku izobrazbu u HV-u, a navodno je i jedini diplomac West Pointa svoje generacije koji nije promaknut u čin natporučnika, dok su mu svi ostali kolege koji služe po raznim vojskama svijeta već odavno promaknuti, piše Slobodna.

Kadetkinja Deborah Herceg, koja se odbila vratiti u HV i protivno ugovoru ostala u SAD-u, uspješno je magistrirala i priprema doktorat, te će se vjerojatno zaposliti u NASA-i ili nekoj stranoj vojsci. Njena majka izjavila je za Slobodnu kako je Deborah pokušala s Ministarstvom obrane postići sporazum no kako nije uspjela, ostala je u SAD-u.

Akademci koje je Slobodna kontaktirala u vezi ovih tvrdnji "zasad" nisu željeli komentirati navode anonimnog časnika MORH-a.

Pročitajte više