Hrvati masovno krenuli na skijanje, snijeg otežava promet

GRANIČNI prijelazi prema Sloveniji danas su pod opsadom prvog vala hrvatskih građana koji idu na skijanje. Kako su naglasili djelatnici granične policije i carine, s noću se smanjuje broj vozila na granicama. Također, dodatne gužve na granicama stvaraju i turisti koji su novogodišnje blagdane proveli u Hrvatskoj te se vraćaju kući prije prvog radnog siječanjskog tjedna. Prema posljednjem priopćenju HAK-a o stanju na cestama, pojačan je ulaz osobnih vozila na graničnim prijelazima: Slavonski Brod i Stara Gradiška (čekanja oko 40 min), te Ličko Petrovo Selo (čekanja oko 20 min). Izlaz je pojačan na prijelazima: Bregana i Stara Gradiška (čekanja do 20 min). prema tome, u Hrvatsku se vraćaju građani koji su blagdane proveli u Bosni i Hercegovini.

Slovenski mediji: Hrvate ni recesija neće spriječiti da idu na skijanje

I slovenski mediji naglašavaju da se na graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije stvaraju veće kolone i gužve jer se Hrvati "masovno odlučuju zimske praznike provesti na skijanju", piše slovenski Dnevnik. Prema riječima zaposlenih na graničnom prijelazu Obrežje, do podne je iz Hrvatske izašlo 4900 vozila, ali su među njima i vozila stranih registarskih oznaka.

Prema pisanju HRT-a, u prvom tjednu nove godine na skijanje se uputilo 150.000 hrvatskih građana. Predviđa se da će još 50.000 ljubitelja snijega na skijanje ići i veljači kad su cijene niže. Slovenski mediji naglašavaju kako Hrvati, unatoč recesiji, nisu odlučili skije ostaviti u podrumima, nego su ih izbrusili i krenuli na snijeg.

Zbog gužve na izlazu za teretna vozila na graničnom prijelazu Macelj, prometna policija ih isključuje iz prometa kod čvora Sveti Križ Začretje na autocesti A 2 Zagreb-Macelj.

Promet je pojačan na cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Snijeg otežava promet u Gorskom kotaru, Lici i Slavoniji

Vozi se otežano zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A 1, od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok (brzina je ograničena na 80 km/h) i A 6 Rijeka-Zagreb, od Kikovice do tunela Tuhobić. Tijekom noći, zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim cestama:
D 1 Grabovac-Udbina,
D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo,
D 504 Ličko Petrovo Selo-Prijeboj,
D 42 Josipdol-Poljanak i
D 52 Špilnik-Korenica.

Gorski kotar:
D 3 Stara cesta kroz Gorski kotar: Zdihovo-Delnice-Sopač,
D 32 Prezid-Delnice,
D 42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
D 203 Brod na Kupi-Delnice,
D 305 Parg-Čabar,
D 501 Oštrovica-Gornje Jelenje,
ŽC 5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
ŽC 5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

Na Paškom mostu i dionicom Jadranske magistrale od Bakra do Karlobaga (D 8), zabrana je prometa za motocikle, autobuse na kat i vozila s kamp prikolicama (I. skupinu vozila), a na dionici Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno i za kombi vozila te vozila s natkrivenim teretnim prostorom, zbog bure.

Pročitajte više