Hrvati na blagdanski shopping potrošili više od 2.5 milijardi eura. Više nego lani

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Prema podacima iz sustava fiskalizacije, Hrvati su ovog prosinca potrošili više nego lani. Od početka mjeseca pa do danas, kroz fiskalne blagajne prošlo je oko 2.65 milijardi eura, što je čak 15% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše se trošilo uoči blagdana, gotovo 840 milijuna eura ili čak 25% više nego lani, piše HRT.

Ove smo godine do Božića potrošili gotovo 400 milijuna eura više negoli u isto razdoblje lani. "To znači da su na neki način kućanstva ohrabrena da bi više potrošila, bilo je više dohodaka zahvaljujući realnom rastu plaća, plaće su rasle iznad inflacije ove godine, a i mirovine su imale povijesno najvišu stopu rasta", smatra ekonomski stručnjak Damir Novotny.

Šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tvrdi da se rast potrošnje očekivao jer su građani zbog inflacije i rasta cijena bili primorani trošiti više.

Ministar Primorac: Potrebno je imati onaj fini balans

"Međutim ako se pogleda struktura, onda se vidi da je taj rast broja izdanih računa tek neznatno rastao u odnosu na prošlu godinu, ali je zato iznos koji je fiskaliziran, to je ključ svega i po tome se vidi da građani nisu ništa izdašnije kupovali, ali su puno izdašnije trošili jer su rasle cijene", kazao je. 

Novotny je napomenuo kako je vlada reformom otvorila prostor za rast mirovina, jednako kao i plaća, ali da treba gledati dugoročno. "Vladine fiskalne politike su doprinijele ovom rastu potrošnje, to je nedvojbeno i rast plaća, ali tu moramo biti oprezni oko rasta plaća jer u toj utrci rast plaća i inflacije, nažalost plaće su uvijek gubitnik jer inflacija uvijek brže raste", objasnio je. 

Ministarstvo financija je suočeno s pitanjem kako osigurati rast plaća, time i kupovnu moć građana, a istodobno snižavati inflaciju.

"Tu je potrebno imati onaj fini balans između povećanja realnog dohotka, realne kupovne moći građana kako bi se oni mogli nositi s izazovima inflacije, a da opet s druge strane neselektivnim povećanjem plaća općenito taj porast ne bude prevelik da on dodatno podgrijava inflaciju", kazao je ministar financija Marko Primorac.

Trgovci pokušavaju privući kupce sniženjima

"I u tom smislu je potrebno pomagati odnosno osiguravati plaće onima s najnižim dohocima", dodao je. Očekuje da će dogodine inflacija biti na razinama od oko 3%, što bi trebalo uravnotežiti šokove koje su građani imali prelaskom na euro, kao i dvoznamenkastom inflacijom.

Iako je Božić prošao, trgovci i dalje pokušavaju privući kupce različitim ponudama i sniženjima. Trgovine i trgovački centri danas rade normalno, a zimska sezonska sniženja mogla bi potrajati do kraja veljače. Uobičajena trgovačka praksa je da sniženja dolaze u nekoliko krugova, pri čemu su popusti na početku najniži, tvrdi HRT. 

Potrošači trebaju znati da na proizvodima trebaju biti istaknute dvije cijene, nova snižena cijena i stara, odnosno najniža cijena po kojoj su se proizvodi prodavali posljednjih mjesec dana. Dvije trećine prodaje još uvijek se odvija u trgovinama, ali online prodaja postaje sve popularnija. 
 

Pročitajte više