Hrvati od Daimlera tražili veći mito od Rusa i Kineza

AMERIČKI istražitelji su, nakon istrage o korupciji u Daimleru, utvrdili da je isplaćeni mito za Hrvatsku u postotku veći od onoga što ga je ta tvrtka s istom svrhom isplatila u Rusiji i Kini.

Iz dokumenta o Daimlerovim korupcijskim radnjama koje su se događale u svim krajevima svijeta, izdvojena su tri slučaja koja se obrađuju s posebnom pažnjom. Ti dokumenti odnose se na Rusiju, Kinu i Hrvatsku, a američki istražitelji su utvrdili da je upravo Hrvatska imala najveći korupcijski apetit.

U dokumentima koje je Jutarnji list dobio iz američkog ministarstva pravosuđa detaljno su opisani slučajevi korupcije povezani s tvrtkom Daimler.

Optužnicu su detaljno sastavili u američkom ministarstvu pravosuđa, a njemački Daimler je priznao krivnju, pristao na nagodbu i složio se s kaznom od 185 milijuna dolara.

Daimler se izvukao umiješavši svoje klijente

Daimleru je prijetila kazna od čak dvije milijarde dolara, ali je, da spasi sebe, na vidjelo iznio sve tajne poslovne podatke, umiješao svoje klijente i izvukao se iz pravnog problema, tako da se, u hrvatskom slučaju, nigdje ne spominju konkretna imena, već općeniti termini, poput "vladinih dužnosnika". Uz to su i djelatnike IM Metala, prema američkoj pravnoj definiciji, uvrstili u istu skupinu.

DORH je zatražio dokumentaciju i pokreće istragu koja će obuhvatiti niz osoba, među ostalima i bivše ministre Šimu Lučina, Matu Crkvenca i Ljubu Jurčića, koji su potpisnici spornog ugovora. Bivši predsjednik Stjepan Mesić također je bio u dobrim odnosima s Daimlerom te je u lipnju 2003. godine čak odlikovao opunomoćenika Daimlera u Hrvatskoj Matthiasa Kleinerta zbog "razvijanja dobre gospodarske suradnje".

Pročitajte više