ISTRAŽIVANJE Hrvati na dnu popisa, uz bok Rumunjima, njih 62 posto si ne može priuštiti ljetovanje

Foto: 123rf

STATISTIČKI ured Europske unije, Eurostat, objavio je nove podatke o mogućnostima stanovnika EU-a da si priušte tjedan dana godišnjeg odmora izvan doma, a u njima Hrvati stoje jako loše.

Prema podacima Eurostata, trećina stanovnika EU-a, njih 32,9 posto, ne može si priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan doma. U toj situaciji je 34,6 posto kućanstava s djecom i 31,3 posto kućanstava u kojima nema djece.

Na začelju najsiromašnijih zemalja Rumunji i Hrvati

Popis najsiromašnijih zemalja u kojoj si 66,6 posto stanovništva ne može priuštiti odmor od tjedan dana predvodi Rumunjska, a odmah nakon nje, sa 62,8 posto stanovnika našla se Hrvatska.

Nakon njih, na popisu su Bugarska s 56,4 posto građana koji si ne mogu priuštiti odmor od jednog tjedna, potom Grčka s 53,6 posto, Cipar s 53,5 posto te Mađarska s 50,7 posto.

Najviše mogućnosti za putovanje imaju Šveđani


Najviše mogućnosti za putovanje imaju Šveđani s 8,2 posto državljana koji neće otići na odmor od jednog tjedna, potom Luxemburg s 13,1 posto, Danska s 13,7 posto, Finska s 14,2 posto, Austrija s 15,4 posto te Nizozemska sa 16,2 posto stanovnika koji si nisu u stanju priuštiti odmor od tjedan dana izvan vlastitog doma.

U proteklih pet godina pao je broj stanovnika koji si ne mogu priuštiti odmor od jednog tjedna, osim u Cipru, Danskoj i Grčkoj.

Pročitajte više