Hrvati zbog krize postali "umjetnici preživljavanja": Čak 32 posto građana jedva spaja kraj s krajem



HRVATSKI građani zbog krize su postali umjetnici preživljavanja, istaknuto je na godišnjoj konferenciji Centra za istraživanje tržišta GfK, čija je ovogodišnja tema bila upravo - "Umjetnost preživljavanja". Ne konferenciji su izneseni brojni rezultati istraživanja tržišta, te je istaknuto kako se ove godine očekuje blagi rast BDP-a što bi trebalo blago povećati i tržišnu potrošnju.

Hrvatska se oporavlja sporije od ostalih europskih zemalja, zaključak je GfK-ovog istraživanja, prenosi HRT. Negativan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo imaju i globalna kretanja, posebno cijene nafte i cijene hrane. Stoga, ne treba očekivati da će hrvatski građani početi radikalno trošiti, čak ni kada se gospodarska situacija u državi stabilizira.

Među Hrvatima će dominantno ostati racionalno ponašanje, posebno u potrošnji, tvrdi GfK. Ističu da je već sada vidljivo kako se Hrvati više ne odlučuju na velike kupnje, već ih većina "lovi" proizvode na akcijama. To ne začuđuje kad se u obzir uzme podatak da je prosječnom kućanstvu u prosincu 2010. godine za zadovoljavanje svih svojih potreba nedostajalo oko 2.500 kuna.

Prema zadnjem GfK-ovom istraživanju, čak 32 posto građana jedva spaja kraj s krajem. Građana koji su jedva preživljavali mjesec prošle godine bilo je 18 posto, što je drastičan porast. Čak 53 posto građana tvrdi da im je teže nego prije, ali da i dalje mogu normalno živjeti, dok 14 posto građana tvrdi da nisu osjetili krizu. Oko 52 posto građana boji se što donosi budućnost, a 42 posto građana smatra da nas nitko ne može izvući iz krize.

Pročitajte više