VIDEO, FOTO Hrvatica iz New Yorka za Index: Evo kako je izgledao prosvjed protiv Trumpa

Foto, video: Gabi Abramac

DAN nakon inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa održana je serija prosvjednih marševa. Zamišljen u početku kao Ženski marš na Washington ovaj marš se proširio, te je tako održan u 50 američkih saveznih država i u 32 druge zemlje.

U SAD-u je održano 408 prijavljenih marševa, a još 168 ih je održano u drugim zemljama: u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Islandu, Irskoj, Japanu, Keniji, Nizozemskoj, Južnoj Africi, Švicarskoj i u Velikoj Britaniji.

Ciljevi ovoga marša su promovirati žena, imigracijsku politiku, LGBTQ prava, kao i ukazati na rasnu nejednakost, prava radnika i na zaštitu okoliša. Prosvjednici smatraju predsjednika Donalda Trumpa glavnom prijetnjom ciljevima za koje se zalažu.

Organizatori marša naveli su prije nekoliko tjedana na svojoj stranici da će ženski marš na Washington poslati hrabru poruku novoj vladi i svijetu da su prava žena ljudska prava.

Kako je to izgledalo u New Yorku?

Redakciji Indexa javila se Hrvatica iz New Yorka, Gabi Abramac, koja je ispričala kako je marš izgledao: 

"Središnje okupljanje  započelo je ujutro oko 9 sati na Dag Hammarskjold Plazi. Ovaj trg nalazi se na istočnoj 47-oj ulici u New Yorku, između Prve i Druge Avenije, jedan blok od zgrade Ujedinjenih Naroda.

Na tom trgu je u 10.30 započelo obraćanje govornika koji su se u 12.00 sati zaputili na marš u grupama koja su propuštane svakih pola sata. Marš se kretao Drugom avenijom do 42. ulice, kamo je skrenuo udesno pored glavne željezničke postaje (Grand Central) i od tamo krenuo preko Pete avenije do Trumpovog tornja. "

Rekla je kako je broj okupljenih neprestano rastao:

"Marš se kretao iznimno sporo jer je broj sudionika bio puno veći od predviđenog. Smatralo se da će biti otprilike 100.000 sudionika, no već u prvom valu je ta brojka narasla na 200.000.

Iako je bilo planirano da se svi sudionici zapute prema Trumpovom tornju u 12.00, zadnji sudionici su se krenuli tek u 16.30 jer je broj pristiglih na okupljalištu neprekidno rastao.

Marš je cijelo vrijeme bio popraćen skandiranjima i glazbom. Većina sudionika je nosila transparente s bezbroj poruka koji se vide na fotografijama koje sam snimila tijekom marša."

Više sudionika nego na inauguraciji

"Marš žena" na Washington izgledao je po brojnosti sudionika veći nego Trumpova inauguracija.

Organizatori su policiji prijavili da očekuju oko 200.000 ljudi, ali je masa izgledala znatno veća od toga i protezala se više od milje (1,6 km).

Planirani marš u Chicagu toliko je narastao da su organizatori odustali od šetnje ulicama i održali masovni skup na jednom mjestu. Policija je priopćila da je bilo više od 125.000 ljudi.



Prosvjedi zorno ilustriraju koliko je Amerika podijeljena zemlja, koja se još nije oporavila od mučne kampanje 2016.

"Uznemirene smo svime što Trump namjerava napraviti", rekla je 35-godišnja Bonnie Norton.

Pam Foyster iz Colorada kazala je da je atmosfera podsjeća na prosvjede protiv rata u Vijetnamu 60-ih godina prošlog stoljeća. "Imam 58 godina i ne vjerujem da ovo moramo opet raditi", kazala je, aludirajući na borbu za ženska i građanska prava.

Prosvjedi prošli mirno

Washingtonski metro zabilježio je do 11 sati ujutro 275.000 putnika, za 82.000 više nego u petak u isto toliko sati, na dan Trumpove inauguracije.

Prosvjed je bio miran, suprotno od nasilnih događanja dan prije, kada su nezadovoljnici razbijali izloge, palili automobile i tukli se s policijom.


Mnoge prosvjednice nosile su "pussyhats", ružičaste kape s mačijim ušima, što je referenca na Trumpovu izjavu iz 2005., koja je isplivala tijekom kampanje, da žene grabi za genitalije.

Na prosvjedu je bilo i poznatih osoba, poput Madonne i donedavnog državnog tajnika Johna Kerryja.

Broj prosvjednika

Kako piše CNN, u SAD-u je prosvjedovalo više od 1 milijun ljudi. Nisu radili svoju procjenu, nego su do broja došli zbranjanjem svih službenih podataka iz  gradova u kojima se prosvjedovalo.

Podaci za Washington još uvijek nisu službeni, ali zbrajanjem službenih brojki prosvjednika iz 15 američkih gradova došli su do brojke od 1 milijun. Na to još treba dodati Washinton i Denver.

Prema podacima koji su objavljeni na Twitter profilu Women's Marcha, širom svijeta se u prosvjede uključilo preko 5 milijuna ljudi:

 

Prosvjedovalo se čak  i na Antarktiku:

 

Pročitajte više