Hrvatica potpredsjednica srpske Vlade?

ROĐENA Zagrepčanka Ivana Dulić-Marković, ministrica poljoprivrede u srpskoj Vladi je odnedavno kandidat stranke G17 plus za srpsku vicepremijerku. Ipak, njezinom izboru su se suprotstavili srpski socijalisti, koji joj zamjeraju kritike na njihov račun. Prema pisanju tamošnjih medija, po koalicijskom dogovoru, mjesto potpredsjednika pripada njezinoj stranci G17 plus.

Ministar financija Mladjan Dinkić, iz G17 Plus, je najavio kako će predložiti raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, ako ona ne dobije potrebnu podršku u tamošnjem parlamentu.

"Ivana Dulić-Marković je naš jedini kandidat za potpredsjednika Vlade i ako ne dobije potrebnu podršku, to znači da Vlada Srbije nema većinu. U tom slučaju, predložit ćemo premijeru Vojislavu Koštunici raspisivanje izvanrednih izbora." - izjavio je Dinkić, a prenosi RTS, Radio-televizija Srbije.

Srpski socijalisti tvrde kako postoje male šanse za njihovu podršku Ivane Dulić-Marković za potpredsjednicu Vlade, prenosi Glas javnosti. List navodi kako je "SPS (Socijalistička partija Srbije) zamjerio Ivani Dulić-Marković izjavu u parlamentu kako su za vrijeme njihove vlasti "umjesto breskvi u hladnjačama prevoženi leševi", u kojoj su se oni prepoznali. Uz to, navodi se kako je Dulić-Marković podržala skup Čedomira Jovanovića kojim se tražila smjena Koštuničine Vlade.

Za njezin je izbor potrebna većina od 126 zastupnika, a o tome bi mogao odlučivati sociljalist Ivica Dačić sa svojih 21 zastupnika.

"Ivana Dulić-Marković teško je za nas prihvatljiva. Kako još nismo ulazili u rješenja, tek tijekom ovog tjedna ćemo razgovarati o tom prijedlogu. Tim povodom nisam pričao niti s premijerom Vojislavom Koštunicom." - kazao je listu Ivica Dačić.

Dulić-Marković će podržati Nova Srbija, SPO (Srpski Pokret Obnove) i DSS (Demokratska Stranka Srbije), ali će tada imati nedovoljnih 118 glasova. Kada bi je podržao i DS, imala bi dovoljno glasova. Međutim, potpredsjednik DS-a Dragan Šutanovac je za Blic kazao kako se to neće dogoditi.

"Ministricu poljoprivrede osobno smatram simpatičnom, ali ne mislim da je ona za tu funkciju iako podržavam neke njene izjave. DS je neće podržati, pa ako socijalisti ostanu dosljedni, Koštunica će morati kršiti Ustav." - kazao je potpredjednik DS-a.

Ministrica Dulić-Marković je rođena 1961. godine u Zagrebu, katolkinja je, a djetinjstvo je provela te završila srednju školu u Subotici. U Zagrebu je diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu i magistrila, te doktorirala u Beogradu. Srpski mediji navode kako je prve dane kao ministrica provela putujući autobusom na posao iz Subotice u Beograd.

Dulić-Marković bi na mjestu ministrice poljoprivrede trebao zamijeniti njezin dosadašnji pomoćnik Goran Živkov. Jedina je ministrica u srpskoj Vladi, te bi mogla postati prva žena vicepremijerka. O imenovanjima će se raspravljati početkom lipnja, na izvanrednoj sjednici srpskog parlamenta.

S.H.
Foto:

Pročitajte više