Hrvatska ambasadorica u Ukrajini: Uvjeti su nemogući, ali vjerujem da ćemo preživjeti

Screenshot: HRT

NAJVEĆI izazov za Ukrajinu bit će prebroditi zimu zbog teškoća s opskrbom strujom i grijanjem, što je posljedica ruskih raketnih napada na elektroenergetski sustav.

Iz Kijeva se za središnji Dnevnik HRT-a javila hrvatska veleposlanica Anica Djamić.

"Srce Ukrajine trpi veliku štetu"

"Bili su veliki napadi na energetsku infrastrukturu jer je neprijatelju bilo važno da ostanemo bez struje, plina i vode u mjeri u kojoj je to moguće. To se i dogodilo pa Kijev i Kijevska oblast, srce Ukrajine, sada trpe veliku štetu. Naime, gradsko poglavarstvo odgovorilo je hitnim mjerama i uvedene su redukcije struje", kazala je Djamić.

Navela je primjer za svoj stan i kazala kako imaju četiri redukcije dnevno po tri sata, ali i izvan tog vremena moguća je redukcija i treba se prilagoditi.

"Svi mi kažu, lako je kada znamo kada će biti redukcija. Ali teže nam se prilagoditi na iznenadna isključenja jer su mnogi ostali zaglavljeni u liftovima, nestaje tople vode, struje... Osim toga, u Kijevu više ne voze trolejbusi, štednja se uvela i u tom segmentu", rekla je hrvatska veleposlanica.

"Ukrajinski narod ima neizmjernu želju oduprijeti se"

Na pitanje može li Ukrajina izdržati na niskim temperaturama, koje se spuštaju i do -15, kada bi moglo doći do potpunog kolapsa energetskog sustava, Djamić je kazala kako se nada da do toga neće doći te da ukrajinske i kijevske vlasti o tome vode računa.

"Ukrajinski narod ima neizmjernu želju oduprijeti se neprijatelju dostojanstveno, a to znači prihvatiti ove nemoguće uvjete i preživjeti zimu. Kakav će biti rezultat, to nitko ne zna, ali vjerujemo da će uz solidarnost građana i pomoć drugih zemalja to biti moguće", rekla je.

"Ovo što se dogodilo na južnom bojištu daje veliki zamah ukrajinskim vojnicima i vjerujem da će nastaviti tim putem, a kako će se stvari dalje razvijati, ovisi i o drugoj strani", zaključila je Djamić.

Pročitajte više