Hrvatska automobilistička udruga izabrala automobil godine

STRUČNI ocjenjivački sud Hrvatske automobilističke udruge večeras je u prostorijama Hrvatskog autokluba dodijelio nagrade u ovogodišnjem izboru najboljih automobila na našem tržištu, a glavnu nagradu "Zlatni kotač" i titulu "Hrvatski automobil 2005. godine" dobio je opel astra treće generacije.

Ocjenjivački sud udruge, u kojem su stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektronike i računarstva, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske te Instituta prometa i veza, večeras je dodijelio i zlatne plakete za najbolje po kategorijama.

Zlatnim su plaketama nagrađeni mitsubishi colt u nižoj klasi, opel astra u kompaktnoj klasi, škoda octavia u kompaktno-limuzinskoj klasi, peugeot 407 u srednjoj klasi i audi A6 u premium klasi.

Najbolji mali monovolumen je renault modus, najbolji kompaktni monovolumen je ford focus C-Max, u klasi karavana najbolji je opel astra caravan, a u klasi sportskih automobila alfa romeo GT.

Najbolji kupe-kabriolet je opel tigra, luksuzno-sportski terenac (SUV) hyundai Tucson, a u klasi klasičnih terenaca land rover discovery 3.

Zlatnu plaketu za najbolji benzinski motor dobio je volkswagen golf 1.6 FSI, a za dizelski BMW 120d. Nagradu za inovacije osvojio je mercedes A-klase, za sigurnost volvo S40/V50, za dizajn citroen C4, za ekologiju PSA peugeot citroen te za kvalitetu i pouzdanost mazda.

Automobilskim novinarom godine i za novinarski doprinos nagrađen je Mirko Vukotić, urednik auto-priloga Glasa Slavonije, a nagradu za promicanje prometne sigurnosti osvojio je izvjestitelj HAK-a Nikša Bjelajac. Za doprinos organizaciji prometa nagrađen je predsjednik gospodarsko-interesne udruge Hrvatskih cestovnih prijevoznika Marijan Banelli.

Zlatna plaketu za životno djelo dodijeljena je Stjepanu Willu, doajenu organizirane prodaje automobila u Hrvatskoj i vlasniku tvrtke Auto Will.

Pročitajte više