Hrvatska će do ožujka 2026. biti potpuno razminirana, kaže šef Civilne zaštite

Foto: PIXSELL/Dejan Rakita

ŠEF Civilne zaštite Damir Trut danas je najavio da su pripremljeni planovi i osigurana sredstva da najkasnije do ožujka 2026. Hrvatska na cijelom svom prostoru bude očišćena od mina, odnosno da se uklone sve minske opasnosti.

Do kraja ove godine u potpunosti bi se trebale razminirati Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija, kazao je Trut na tribini "Sigurnost posjetitelja u zaštićenim područjima Parka prirode Kopački rit".

"Trenutno se razminirava na području Osječko-baranjske"

Tribinu je Ravnateljstvo CZ-a organiziralo s Udrugom za podršku i poticanje zajedništva "Hrvatska pomaže" i Osječko-baranjskom županijom u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

"Na području Osječko-baranjske županije radi se o razminiravanju područja od 6.77 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u sklopu Kopačkog rita u općini Bilje koje bi trebalo biti provedeno tijekom ovogodišnjeg srpnja i kolovoza", rekao je Trut napomenuvši kako bi se time i ove dvije županije pridružile onima koje su u potpunosti očišćene od mina.

Podsjetio je da su do sada svi zacrtani planovi razminiranja po županijama uspješno provedeni navodeći kako je u 2021. potpuno razminirana Zadarska županija, a prošle godine ostvaren je plan razminiranja Požeško-slavonske županije.

U naredne dvije i pol godine, dodao je Trut, ostaju još četiri županije za razminiranje, odnosno 24 grada ili općine, što je oko 144 četvorna kilometra minsko-sumnjivog područja, a za što je potrebno oko 500 milijuna eura.

Protuminsko djelovanje prioritetna zadaća već gotovo 26 godina

Naglasio je kako je protuminsko djelovanje bila jedna od prioritetnih zadaća vlade u koju se već gotovo 26 godina sustavno ulaže, kroz nacionalna sredstva i fondove EU.

"Sigurnost naših građana, normalizacija života i stvaranje uvjeta za ulaganje u zajednicu i održiv razvoj je glavni moto kojima se zajednički moramo voditi, kroz suradnju javnog i privatnog sektora i svima nam je u interesu doći do konačnog cilja - Hrvatske bez mina", zaključio je Trut.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić ustvrdio je da je Kopački rit bilo jedno od minski najzagađenijih područja u Hrvatskoj, a do sada je s tog područja ukupno izuzeto oko 6500 različitih minsko-eksplozivnih sredstava.

"Nažalost od prestanka borbenih djelovanja 1996. na području OBŽ-a od mina je stradalo 77 osoba, od čega čak 22 smrtno", zaključio je Lukić izražavajući zadovoljstvo što će već ove godine cijela županija biti sigurna od minskih opasnosti.

Ravnatelj PP-a Kopački rit Ivo Bašić također je izrazio zadovoljstvo što će od čak 37 četvornih kilometara minski zagađenog područja Parka prirode ove godine biti sve razminirano i da će uz protupožarnu zaštitu sigurnost posjetitelja biti na visokoj razini. 

Pročitajte više