Hrvatska će primiti izbjeglice iz Afganistana

Foto: EPA

IZ MINISTARSTVA vanjskih poslova neslužbeno nam je potvrđeno da će Hrvatska primiti izbjeglice iz Afganistana. Stigla je i službena potvrda.

Hrvatska je ponudila Europskoj službi za vanjsko djelovanje prihvat afganistanskog osoblja Europske unije, najavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirajući sinoćnji sastanak ministara vanjskih poslova. Hrvatska će izdati vize za dvadeset osoba koje su bile potpora hrvatskim vojnim snagama.

"Životi EU osoblja su ugroženi"

"Države članice EU, pa tako i Hrvatska, iskazale su spremnost za pružanje humanitarne zaštite za djelatnike zaposlene u EU delegaciji u Afganistanu.

Hrvatska se odazvala pozivu Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) da prihvati EU osoblje jer su njihovi životi i sigurnost ugroženi od talibana ako ostanu u Afganistanu.

Riječ je o izdavanju viza za 20 osoba koje su bile potpora našim snagama, to je naša dužnost i moralna obveza, zaštititi ih.

Navedene osobe prošle su potrebne sigurnosne provjere, kao i natječaje za rad u institucijama", rekao je Indexu ministar.

"Razmotrili smo dramatična zbivanja u toj državi. Pozvali smo na nalaženje trajnog političkog rješenja, a osobno sam naglasio važnost zaštite ljudskih prava, prioritetno žena i djevojčica, kao i sigurnost svih državljana Europske unije, lokalnog osoblja koje je bilo zaposleno u EU delegaciji na različitim poslovima, kako ne bi bili meta odmazde talibana", rekao je Grlić Radman.

Podsjetimo, u proteklih nekoliko dana evakuirano je svih 26 hrvatskih državljana koji su boravili u Afganistanu. 

Prije dva dana Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske poslala je pismo vladi u kojem traži da Hrvatska primi izbjeglice iz Afganistana.

 

 

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više