Hrvatska članica programa NAPLE

ZBOG sve veće potrebe za suradnjom eurpskih narodnih knjižnica, a na inicijativu Irske, Nizozemske, Danske i Portugala, u Kopenhagenu je pokrenut projekt NAPLE (National Authorities for Public Libraries in Europe), rečeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo, koju je priredilo hrvatsko izaslanstvo na kopenhaškoj konferenciji.

Programu NAPLE, kako je rekla savjetnica za narodne knjižnice u NSK Jadranka Slobođanac, pristupile su 23 europske zemlje, a cjelokupni posao NAPLE-a u Hrvatskoj povjeren je Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Zavod će u predstojeće dvije godine raditi na organizaciji seminara i radionica te predstavljati sponu s Ministarstvom kulture.

Dugoročni je cilj NAPLE programa izgraditi knjižnice koje će moći razmjenjivati informacije na području cijele Europe, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Zagreb Ljiljana Sabljak. Dodala je kako Hrvatska na svom tranzicijskom putu ima velik interes u NAPLE-u, koji je pokrenut u listopadu prošle godine.

NAPLE bi trebao odgovoriti izazovima s kojima su knjižnice suočene iznad nacionalnih granica i politike, rekao je ravnatelj NSK Josip Stipanov.

Pročitajte više