Osramotila Hrvatsku rasističkim ispadima 2019. godine, tek sada dobila otkaz u MVEP-u

Screenshot: Youtube

INDEX je još u kolovozu 2019. objavio članak u kojem se razotkrivaju skandalozni rasistički stavovi Elizabete Mađarević. Ona je u tom trenutku bila na službi u veleposlanstvu u Berlinu, gdje joj je šef bio aktualni ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

>> Skandalozni rasizam naše diplomatkinje u Berlinu: "Hrvatska je zemlja bijelaca"

Mađarević je na Facebooku širila rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, a njemačkoj kancelarki zamjerala je "nedostatak vlastite kulture".
Pisala je o "bijeloj Europi" i tome kako je samo takva Europa "čista", širila je antimigrantske teze, napadala prava LGBT zajednice.

Mađarević je osramotila Hrvatsku u Europi

Indexovu su priču prenijeli brojni njemački mediji, pa i BBC, a od Mađarević se ekspresno ogradio i premijer Andrej Plenković, rekavši da su njeni stavovi "katastrofa". 

Mađarević je u prvoj reakciji za medije nakon objave Indexova članka ustvrdila da je njen profil na Facebooku hakiran, da bi kasnije promijenila priču i tvrdila kako ima pravo iznositi stavove u kojima slavi "bijelu Europu".

Ministarstvo uprave: Utvrđena je teška povreda službene dužnosti i izrečen je prestanak državne službe

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je brzo suspendiralo Mađarević i povuklo ju je iz Berlina, a nakon toga je pokrenut postupak utvrđivanja njene odgovornosti pred Službeničkim sudom Ministarstva uprave. 

>> Ministar o diplomatkinji rasistici: Nema govora o hakiranju, tražit ćemo otkaz

Ovih dana je u ponovljenom postupku konačno donesena i presuda, po kojoj je Mađarević dobila otkaz. Za Index je to potvrdilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

"Rješenjem Višeg službeničkog suda od 7. listopada 2022. godine u žalbenom postupku preinačeno je Rješenje Službeničkog suda od 7. srpnja te je službenici Elizabeti Mađarević za utvrđenu tešku povredu službene dužnosti izrečen prestanak državne službe", rekli su za Index iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

"Rješenje je 17. listopada postalo izvršno, međutim protiv navedenog rješenja može se pokrenuti upravni spor", dodaju.

Mađarević je, inače, tužila Index i potpisnika ovih redova zbog našeg otkrića o njenim rasističkim stavovima.

Na listi Željka Glasnovića za sabor

Podsjetimo, nakon što je suspendirana, Elizabeta Mađarević se na parlamentarnim izborima 2020. našla na listi Željka Glasnovića. Bila je na sedmom mjestu.

>> Na Glasnovićevoj listi je i Elizabeta Mađarević

Ovo vrijedi spomenuti jer je Mađarević u svojim istupima nakon Indexovog otkrića negirala da zastupa rasističke stavove. Glasnović je pak poznati gost na skupovima njemačke neonacističke stranke NPD, koja zastupa i rasističke stavove. 

>> Glasnović ide u goste njemačkim neonacistima. Evo tko su oni

NPD se zalaže za autoritarni model države, povezuje koncept ljudskog dostojanstva s pripadnošću naciji, ističe se ekstremnim nacionalizmom utemeljenim na rasističkim i eugeničkim idejama te smatra da samo bijelci mogu biti Nijemci. 

Portal Željke Markić brani Elizabetu Mađarević, koja je donirala udrugu U ime obitelji

Nakon što je Index razotkrio Mađarević, u njenu obranu je u seriji članaka stao portal udruge Željke Markić Narod.hr. Mađarević je pak sudjelovala u donatorskim večerama za udrugu U ime obitelji.

Nastupila je i u ekstremno desnom Podcastu Velebit, na kojem se redovito šire i antisemitske teorije zavjere, a nedavno ju je baš tamo spomenuo i Tomislav Sunić, bivši hrvatski diplomat koji također zastupa rasističke stavove. Sunić je biranim riječima govorio o Mađarević, otkrio da su se nedavno sastali i žalio se na to što je konačno dobila otkaz u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte više