Hrvatska i Abanija potpisale ugovor o readmisiji

HRVATSKI i albanski ministri unutarnjih poslova Šime Lučin i Luan Rama zagrebačkoj Vili Prekrižje potpisali su Ugovor o readmisiji (predaja i prihvat osoba s nezakonitim boravkom).

Ugovor o readmisiji s Albanijom posljednji je ugovor takve vrste koji je Hrvatska bila dužna potpisati prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju s EU (SSP), naglasio je Šime Lučin. Sporazum će omogućiti liberalizaciju viznog režima s Albanijom, a posebnu težinu pridaje mu trend porasta broja ilegalnih imigranata s tog područja, kazao je Lučin.

Potpisivanju su prethodili razgovori dvojice ministara usredotočeni na borbu protiv organiziranog kriminala kao glavnu temu. Ministri su osim toga dogovarali čvršću suradnju dvaju ministarstava i dviju policija te razmotrili iskustva u nadzoru granice. Zajednički su ocijenili da će Ugovor o readmisiji pomoći u razvoju suradnje.

Obojica su se ministara pred novinarima suglasila da organizirani kriminal nema nacionalnost. Albanski je ministar rekao da u njegovoj zemlji ima problema s trgovinom droge i krijumčarenjem ljudi, ali i naglasio da je Albanija u tome prije svega tranzicijska točka. Ujedno je istaknuo da je albanska policija gotovo suzbila trgovinu narkoticima morskim putem.

Lučin je rekao da je borba protiv kriminala jedan od prioriteta hrvatske policije. Izrazio je i očekivanje da će ova godina biti vrlo plodonosna u tom smislu.

Pročitajte više