Hrvatska i BiH zajedno rješavaju povratak izbjeglica

MINISTAR mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta danas je u Zagrebu razgovarao s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsadom Kebom o povratku izbjeglica u obje zemlje, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministri su se usuglasili da će ta pitanja rješavati kroz unapređenje bilateralne suradnje.

Dogovorena je razmjena podataka o izbjeglicama na području BiH i Hrvatske. Kako je istaknuo ministar Kebo, u BiH je u tijeku ponovna registracija i revizija statusa izbjeglica iz Hrvatske.

Izaslanstvo BiH izrazilo je zahvalnost Hrvatskoj na pomoći u obnovi obiteljskih kuća povratnicima u BiH te naglasilo važnsot daljnjeg povratka Hrvata u BiH, pogotovo u Bosansku posavinu i banjalučku regiju.

Kebo je informirao Kalmetu o trenutno aktualnom podnošenju zahtjeva za rekonstrukciju stanova i kuća te povratak u BiH i pozvao sve bosanskohercegovačke izbjeglice da iskoriste pravo na povratak.

Kalmeta je izvijestio izaslanstvo BiH o napretku u stvaranju uvjeta za povratak u Hrvatsku, obnovi kuća, stanova, infrastukture, vjerskih objekata, povratu imovine i stambenom zbrinjavanju.

Također je izvijestio o programu stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava kroz zaštitćeni najam ili kupnju stana.

U vezi s tim Hrvatska provodi kampanju za povratak izbjeglica i podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje.

Ministri su suglasni da će sva pitanja rješavati bilateralno, uvažavajući posebnosti pravnih sustava svake države, te su dogovorili zajednički posjet povratničkim mjestima u BiH.

Pročitajte više