Hrvatska i EXPO 2005 u Japanu

GENERALNI povjerenik za Svjetsku izložbu EXPO 2005 Taizo Watanabe i Ivica Maričić, nacionalni povjerenik RH za EXPO 2005, službeno su u četvrtak navečer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici potpisali ugovor o sudjelovanju Hrvatske na prvoj Svjetskoj izložbi u 21. stoljeću koja će biti posvećena prirodi i njezinom očuvanju.

Svjetska izložba pod nazivom "Mudrost prirode" otvorit će se 25. ožujka naredne godine u japanskom Aichiju a posjetitelji će je moći razgledati sve do 25. rujna.

Otvarajući tribinu o Svjetskoj izložbi, Watanabe je rekao da su priroda i njezina održivost "teme od važnosti za sve zemlje i narode u 21. stoljeću".

"Pogodile su nas razne katastrofe jer smo preveliki naglasak stavili na gospodarski razvoj", poručio je Watanabe. On je rekao da će ta Svjetska izložba biti prilika da svi sudionici "ne samo izraze zajedničku zabrinutost za budućnost svijeta već i da osmisle nacrt za budućnost".

Hrvatska će se na izložbi u Japanu predstaviti temom "Kap vode, zrno soli", a predstavljanjem Jadranskog mora, kao mjesta i okruženja našeg življenja, nastojat će se poručiti da "smo svi odgovorni za stanje našeg planeta", rečeno je na prezentaciji hrvatskog paviljona. Posjetitelji će se upoznati s bojama i zvukovima Jadrana a posebice će se prikazati prerada soli.

Voda i sol su, kako je rekao parlamentarni zastupnik Tonči Tadić, jedan od nazočnih na tribini na kojoj se govorilo o značenju nastupa Hrvatske u Aichiju, "elementi pročišćenja po šintoizmu, pa će Japanci vrlo lako pročitati našu poruku".

"Hrvatska može puno toga pokazati ali i naučiti od Japana kako se čuva more", rekao je Tadić koji je kao gost istraživač proveo godinu i pol na Nacionalnom institutu u Osaki.

Watanabe, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, posjetit će u petak solanu u Stonu.

Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Kaname Ikeda ocijenio je da će Svjetska izložba biti odlična prigoda da se više ljudi u Japanu upozna s Hrvatskom te da se "pojača kulturna, poslovna i akademska razmjena i prijateljstvo između dviju zemalja".

S tim u svezi, Ikeda je, "s velikim zadovoljstvom", najavio otvaranje japanskih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, izložbu fotografija o Japanu u listopadu te koncert skupine Shamisen.

Na tribini su također sudjelovali i prof. Vladimir Devide, veliki poznavatelj japanske kulture i tradicije, sportaš i saborski zastupnik Mirko Filipović te bivši vrhunski sportaš Željko Mavrović.

Posljednje dvije Svjetske izložbe na kojima je Hrvatska samostalno sudjelovala održane su u Lisabonu 1998. i Hannoveru 2000. godine. Sljedeća će se izložba održati 2010. godine u kineskom Šangaju.

Japan na EXPO-u 2005, izložbi na kojoj će sudjelovati 127 zemalja, očekuje oko 15 milijuna posjetitelja.

Pročitajte više