Hrvatska i Iran protiv jednostranog američkog napada na Irak

HRVATSKA i Iran protive se jednostranom američkom napadu na Irak, izjavio je u ponedjeljak predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac.

´Obje države zalažu se za rješavanje međunarodnih sporova kroz UN, bez prava pojedinih država da, ma kako bile snažne, poduzimaju pojedinačne mjere´, rekao je Tomac nakon sastanka s iranskim parlamentarnim izaslanstvom.

Dodao je da treba iskoristiti sva rješenja kako ne bi došlo do rata, jer bi on radikalizirao stanje na Bliskom Istoku i u svijetu.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora iranskog parlamenta Mohsen Mirdamandi rekao je da je Iran već pripremio plan za prihvat izbjeglica iz susjednog Iraka, no nada se da do toga neće doći.

Upitan kako Iran gleda na mogućnost da Kurdi sa sjevera Iraka iskoriste rat za odcjepljenje od ostatka zemlje, Mirdamandi je rekao da Iran podržava cjelovitost Iraka.

´Protiv smo raspada Iraka i ustrajemo na cjelovitosti zemlje, ali cjeli irački narod mora odlučiti kakvu vlast i državu želi´, rekao je Miradamandi.

Iransko izaslanstvo primili su prijepodne Predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, a popodne će se sastati s potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem.

Pročitajte više