Hrvatska i Italija o gospodarenju i zaštiti Jadrana

ZAMJENIK hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović i državni podtajnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Roberto Antonione u četvrtak su u Zagrebu razgovarali o gospodarenju ribljim resursima Jadrana i zaštiti zajedničkog mora, saznaje se iz službenog priopćenja ministarstva vanjskih poslova.

Antonione se nalazi na čelu talijanskog izaslanstva, u kojem je također i državni podtajnik u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Paolo Scarpa Bonazza Buora.

"Na sastanku je razmotren niz pitanja vezanih za budućnost gospodarenja ribljim resursima Jadrana na održivoj i racionalnoj osnovi, te potreba osiguranja zaštite Jadranskog mora od ekoloških prijetnji", kaže se u priopćenju.

Isti izvor navodi da je "postignut visok stupanj suglasnosti o potrebi žurnog djelovanja u skladu s politikom Europske unije o odgovarajućim oblicima zaštite, te je dogovoreno koordiniranje nacionalnog djelovanja Hrvatske i Italije u zaštiti Jadrana".

Dvije strane su se složile oko intenziviranja bilateralne stručne suradnje i uključivanju drugih jadranskih država u cilju zaštite mora.

Na sastanku je, dodaje se u priopćenju, bilo i riječi o mogućnostima daljnjeg približavanja RH Europskoj uniji, te njezinim očekivanjima tijekom talijanskog predsjedanja. Talijansko izaslanstvo istaknulo je kako su RH i države regije među glavnim prioritetima talijanskog predsjedanja Europskom unijom.

Također je dogovoreno ubrzano sklapanje i potvrđivanje najvažnijih bilateralnih sporazuma.

Pročitajte više