Hrvatska i SAD jačaju obrambenu suradnju

HRVATSKA i Sjedinjene Države zadovoljne su napretkom u obrambenoj suradnji, a sljedećih godinu dana planiraju je ojačati kako bi poduprli nastojanja Hrvatske za članstvo u NATO-u, suglasila su se u petak izaslanstva ministarstava obrane dviju zemalja.

Izaslanstva su u četvrtak i petak u Washingtonu održala druge godišnje obranbene konzultacije.

Sastanku su supredsjedali hrvatski ministar obrane Berislav Rončević i vršitelj dužnosti zamjenika američkog ministra obrane za međunarodnu sigurnosnu politiku James MacDougall.

Oni su u zajedničkoj izjavi nakon konzultacija pozdravili napredak u hrvatsko-američkim projektima do kojeg je došlo od posjeta američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda Hrvatskoj u veljači 2004. godine.

Rončević i MacDougall suglasili su se da se dvije strane u idućih godinu dana usredotoče na nekoliko konkretnih područja kako bi se poduprle aspiracije Hrvatske za članstvo u NATO savezu.

Dogovorili su se da će raditi na usklađivanju hrvatskih oružanih snaga s NATO standardima kroz preustroj i modernizaciju, na rješavanju pravnih pitanja kako bi se ojačala obrambena suradnja dviju zemalja te na zajedničkim aktivnostima na području sigurnosti granica i komunikacija na moru.

U izjavi se kaže da SAD planira izraditi ažuriranu procjenu hrvatskih oružanih snaga koja će američkom ministarstvu obrane poslužiti kao osnova za potporu reformi hrvatske vojske.

Glede pravnih pitanja, riječ je o preciziranju statusa američkih vojnika koje se uvježbavaju u Hrvatskoj te već predloženim izmjenama hrvatskog pomorskog zakonika kako bi se omogućilo da američki ratni brodovi na nuklearni pogon mogu uplovljavati u hrvatske teritorijalne vode, pojasnila je novinarima pomoćnica ministra obrane Jelena Grčić Polić.

Američka strana zahvalila je Hrvatskoj za doprinos u globalnoj borbi protiv terorizma, uključujući raspoređivanje kontigenta vojne policije u Afganistanu, kao i namjeru Hrvatske, Albanije i Makedonije da u okviru Jadranske povelje pošalju u Afganistan zajednički medicinski tim.

Izjava naglašava da će nedavno potpisani memorandum o suglasnosti o korištenju hrvatskog zračnog prostora i poligona dati više mogućnosti za zajedničku obuku hrvatskih i američkih vojnika.

Grčić Polić je rekla da se radi o vježbalištu Slunj i dodala da će SAD do listopada ove godine u infrastrukturu na tom poligonu uložiti 800.000 dolara.

Dvije strane suglasile su se da iduće bilateralne obrambene konzultacije održe sljedeće godine u Hrvatskoj.

Ministar Rončević je u petak u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu dvojici američkih časnika uručio hrvatska odlikovanja kojima ih je predsjednik Stjepan Mesić odlikovao za promicanje obrambene suradnje između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Brigadir David Allwine, donedavni vojni izaslanik u Hrvatskoj, odlikovan je Redom Hrvatskog pletera, a njegov zamjenik kapetan korvete Robert Allen Redom Hrvatskog trolista.

Pročitajte više