Hrvatska i tužiteljstvo ICTY-a nisu riješili problem Gotovine

HRVATSKA i Tužiteljstvo Haaškog suda (ICTY) imaju potpuno suprotne informacije o tome gdje se nalazi general Ante Gotovina i na sastanku potpredsjednika Vlade Gorana Granića i glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte održanom u četvrtak u Haagu taj problem nije riješen, pokazale su izjave sudionika sastanka.

"Na sastanku je prezentirano stajalište hrvatske Vlade da u ovom trenutku general Gotovina nije pod našom jurisdikcijom. No, time nije nestao problem i mi ćemo i dalje u suradnji sa službama drugih zemalja raditi na njegovom rješavanju", izjavio je nakon sastanka potpredsjednik Vlade Granić.

On je kazao da je na sastanku bilo govora i o drugim aspektima suradnje i najavio nastavak razgovora tijekom posjeta Carle del Ponte Zagrebu 6. listopada. Ocjenivši razgovore u Haagu dobrom pripremom za razgovore u Zagrebu, Granić je izrazio zadovoljstvo njihovim ishodom i rekao da Hrvatska očekuje pozitivno izvješće glavne tužiteljice Vijeću sigurnosti UN.

Carla del Ponte nije nakon sastanka dala izjave za novinare, a njezina glasnogovornica Florance Hartmann je kazala da "Tužiteljstvo i Hrvatska imaju potpuno suprotne informacije" o tome gdje se skriva general Gotovina.

"Naše informacije potvrđuje da je gotovina u Hrvatskoj. Problem nije riješen i dalje ćemo raditi na tome da on bude uhićen", rekla je Hartmann.

Na pitanje znači li to da Tužiteljstvo ne vjeruje hrvatskoj strani, ponovila je kako Tužiteljstvo ima druge informacije.

Glede izvješća Vijeću sigurnosti ona je kazala da će izvješće zavisiti od rješenja "slučaja Gotovine".
"Izvješće će biti vezano za činjenice. Ako nalog za uhićenje bude ispunjen od nadležnih tijela ili ne, to će biti sadržano u izvješću", kazala je glasnogovornica na traženje da komentira optimizam hrvatske strane glede izvješća koje će Carla del Ponte podnijeti Vijeću sigurnosti 16. listopada.

Na sastanku se također govorilo o drugim pitanjima suradnje, primjerice o pristupu dokumentima gdje ta suradnja vrlo dobro teče, dodala je Hartmann.

U hrvatskom izaslanstvu koje je u četvrtak vodilo razgovore u Haaškom sudu uz Gorana Granića su bili ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, državni odvjetnik Mladen Bajić, predstavnik Ureda za suradnju sa ICTY-em Jakša Muljačić i Vladin pravni zastupnik za predmet Gotovina Ivan Mikuličić.

Pročitajte više