Hrvatska i UNICEF zajednički oko problema nasilja u školama

HRVATSKA i UNICEF odredili su u srijedu smjernice svoje suradnje u iduće tri godine s posebnim naglaskom na provedbu programa za sprečavanje i uklanjanje nasilja u školama, rečeno je novinarima nakon sastanka potpredsjednika hrvatske Vlade Ante Simonića s regionalnim direktorom UNICEF-a Philipom OBrienom.

Simonić je kazao da program treba operacionalizirati uključivanjem Ministarstva obrazovanja, ostalih vladinih tijela, domaćih i stranih stručnjaka te nevladinih udruga.

"Vladino će povjerenstvo biti multiresorno", rekao je Simonić.

Taj složeni problem zahtijeva uključivanje raznih tijela, rekao je Simonić koji "rješenje vidi u dugotrajnom djelovanju", a pomoć izvana je veoma važna.

Simonić se suglasio da u djecu i škole treba uložiti veća proračunska sredstva ali o konkretnim brojkama nije mogao ništa reći.

OBrien se osvrnuo na gospodarske i društvene promjene koje su uvelike pogodile ovu regiju, ističući da se Hrvatska dobro snašla u tim burnim vremenima i učinila "značajan napredak".

U okviru prioriteta Hrvatske glede ulaska u Europsku uniju, OBrien je istaknuo da je iznimno važno "sada početi investirati u djecu".

Djecu treba osvijestiti i upoznati s njihovim pravima ali isto tako treba raditi i na promjeni mentaliteta, jer se nasilje često i olako shvaća, rekao je OBrien,

To je univerzalni problem koji pogađa sve zemlje, kazao je OBrien.

U program u Hrvatskoj koji je, po njegovu mišljenju "zanimljiv projekt", trebali bi se uključiti i partneri iz privatnog sektora.

Osim o problemu nasilja u školama razgovaralo se i o obrazovanju romske populacije, posebice djece. U Hrvatskoj 700.000 ljudi nema završenu ni osnovnu školu.

UNICEF je u Hrvatskoj prisutan od 1991. godine i prva je organizacija UN-a koja je svoj ured u Zagrebu otvorila i prije međunarodnog priznanja Hrvatske. Dosad je UNICEF Hrvatskoj pomogao s 25 milijuna dolara.

Pročitajte više