Ivan Đikić danas je rekao "zbogom" Hrvatskoj, ali HRT-ovom Dnevniku to nije bitno

Screenshot: HRT

GLAVNA tema dana - objava uglednog znanstvenika Ivana Đikića kako napušta Hrvatsku zbog kukavičkog postupanja vlasti po pitanju plagiranja - cijelog dana izaziva žestoke reakcije političke i šire javnosti.

>> "ZBOGOM" Ivan Đikić zbog Andreja Plenkovića napušta Hrvatsku

>> Đikić napustio Hrvatsku zbog Plenkovića, a ovaj mu poručio: "Ovo je slobodna zemlja"

>> DOKUMENT Ivan Đikić u pismu iznio detalje komunikacije s Plenkovićem, traži ispriku zbog laži u Saboru

>> Đikić, Indexov najpozitivac 2016., od Plenkovića traži da smijeni Barišića

No, ako je suditi prema poziciji i vremenu koje je HRT-ov Dnevnik posvetio toj temi, moglo bi se doći do zaključka kako to za hrvatsko društvo i nije osobito bitno.

U Dnevniku Đikićev odlazak tako nije bio ni među prvih 10 vijesti te je kratko popraćen - u prilogu od 2 minute - tek u drugoj polovici Dnevnika, nekoliko minuta prije nego što se Dnevnik prebacio na sportske vijesti.

I dok su istaknute javne ličnosti i znanstvenici upozorili kako se radi o sramotnome skandalu (ugledni fizičar Ivica Puljak upozorio je kako se radi o "jednome od najtužnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti"), za HRT se očigledno radi o sporednoj temi.

Da nije tako, molekularni biolog Ivan Đikić, član ugledne njemačke akademije znanosti Leopoldine koji je zajedno sa svojim suradnicima otkrio novi mehanizam modifikacije proteina ubikvitina (koji opasna bakterija legionela koristi kako bi uništavala stanice izazivajući tzv. legionarsku bolest), a koji otvara brojne mogućnosti za stvaranje novih lijekova protiv opasnih bakterijskih upala, te glas savjesti hrvatske akademske zajednice koji je upozoravao na pošast i štetnost plagiranja - u Dnevniku bi zasigurno dobio više od sramotno kratkog spomena u 31. minuti svoje središnje informativne emisije.

Đikićevo javno pismo možete u cijelosti pročitati u nastavku.

Đikić odlazi iz Hrvatske by Index.hr on Scribd

Pročitajte više