Hrvatska još uvijek traga za 1076 branitelja

NA 6. izvještajnom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja rečeno je da se traga za još 1076 zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila te je predsjednik saveza Ivan Pšenica izrazio nezadovoljstvo brzinom otkrivanja sudbine nestalih.

Pšenica se upitao zbog čega se dvije godine od prijedloga Saveza nije učinilo ništa na korištenju uređaja za dubinsko snimanje tla kojim se mogu pronaći ostatci pokopanih osoba bez skupog, sporog i neizvjesnog sondiranja.

Kod vlada zemalja u okruženju nema političke volje za rješenjem ovog pitanja

Ivan Pšenica je ocijenio da na razini vlada zemalja u okruženju nema političke volje da se riješi pitanje nestalih osoba, te je rekao da je Olliju Rehnu, povjereniku za proširenje Europske unije,  poslano pismo u kojem se traži da se otvaranje pregovora o ulasku novih zemalja u EU, uvjetuje njihovom spremnošću da sudjeluju u rješavanju tog pitanja. Kako je rekao Pšenica, to se posebno odnosi na Srbiju.

Pšenica je izrazio i nezadovoljstvo i nekim obiteljima nestalih osoba koje nisu dale uzorak krvi potreban za utvrđivanje identiteta metodom DNK-analize. Naime, podaci Hrvatskog crvenoga križa pokazuju da se čak 25 posto pozvanih nije odazvalo pozivu da daju uzorak krvi.

Pukovnik Ivan Grujić iz Vladine uprave za zatočene i nestale rekao je da je riješeno oko 17.000 pojedinačnih slučajeva nestalih i zatočenih bilo oslobađanjem ili identifikacijom. Ukupno su pregledane 153 masovne grobnice i 1200 pojedinačnih grobišta, a 85 posto pronađenih osoba je identificirano.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više