Hrvatska Kostajnica: obljetnica proboja

U Hrvatskoj Kostajnici je danas polaganjem vijenaca kod spomenika svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata obilježena 13. obljetnica proboja iz opkoljenog grada okruženog velikosrpskim paravojnim postrojbama i bivšom "JNA".

Na današnji dan, prije 13 godina, iz grada opkoljenog sa svih četiriju strana 124 hrvatska branitelja i civila, nakon višednevne opsade i izolacije, krenulo je u proboj iz grada cestom Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica.

Prije proboja, više od 300 hrvatskih branitelja grada, pripadnika policije i vojske iz drugih krajeva Hrvatske, predalo se na mostu preko Une.

U proboju je poginulo 11 osoba, od kojih se devet još vode kao nestali, dok su se ostali pod snažnom paljbom iz pješačkog oružja i topničkih oruđa uspjeli probiti do tada slobodne Hrvatske Dubice i kao prognanici smješteni su u više od 30 mjesta u Hrvatskoj.

Gradonačelnik H. Kostajnice Davor Govorčinović na prijamu za obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, istaknuo je da je trajna obaveza Grada i svih građana Kostajnice njegovati trajno sjećanje na žrtve i sudionike proboja iz opkoljenog grada. Govorčinović je čin proboja nazvao jednim od najherojskijih pothvata u Domovinskom ratu.

Izaslanstva Grada i gradskih udruga iz Domovinskog rata u sklopu obilježbe obljetnice proboja položila su vijence i zapalila svijeće na spomen obilježjima masovnih grobnica u Plavićevcu kod Donjih Kukuruzara, Donjem Hrastovcu kod Sunje i kostajničkom groblju svete Ane.

(Hina) xmalj ydd

Pročitajte više