Hrvatska liga protiv raka: Mučnine od kemoterapije se mogu spriječiti

U HRVATSKOM novinarskom domu danas je održana konferencija za medije povodom početka nacionalne informativno-edukativne akcije Hrvatske lige protiv raka "Spriječite mučninu i povraćanje uzrokovane kemoterapijom".

Ova akcija pokrenuta je krajem veljače kako bi se informirala i educirala javnost, a posebno pacijenti koji boluju od zloćudnih bolesti i njihova bliža okolina, o postojanju učinkovite terapije za ublažavanje tegoba uzrokovanih kemoterapijom.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga tom prilikom izjavio je kako u Hrvatskoj svake godine preko 20 000 građana oboli od nekog oblika raka, a oko 13 000, nažalost i umre.

"Oko 25 posto bolesnika zbog straha je odbijalo ili odgađalo kemoterapiju. Ranom primjenom terapije, odmah nakon operativnog zahvata, mi možemo izliječiti veliki broj oboljelih. No, danas su dostupni brojni lijekovi koji u 85 posto slučajeva u potpunosti kontroliraju mučninu i povraćanje, te pokrećemo ovu akciju kako bi educirali javnost o ovom problemu", istaknuo je glavni tajnik Lige, Prim.dr. Rudolf Tomek. Tomek naglašava da se antiemetici, lijekovi protiv mučnine i povraćanja, u Europi koriste 4,53 (Njemačka) do 8,88 (Francuska) puta više nego u Hrvatskoj.

Predsjednica Kluba liječenih od karcinoma dojke, Mira Blažinović, naglasila je kako Klub pruža podršku 24 sata dnevno oboljelima.

B.V.

Pročitajte više